Economie

VDL bouwt mee aan grootste telescoop ter wereld

20 april 2018 14:11 Aangepast: 20 april 2018 14:37
Beeld © ESO

Het Eindhovense industrieconglomeraat VDL heeft een prestigieuze order binnengehaald. Het bedrijf gaat de draagstructuur bouwen voor de spiegel van 's werelds grootste telescoop.

Het bedrijf is ongeveer vijf jaar bezig met de klus en verdient daar 'enkele tientallen' miljoenen euro's mee, meldt VDL

Miniatuurvoorbeeld

Het gaat om een opdracht van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) voor de 'Extremely Large Telescope' die in het noorden van Chili wordt gebouwd. De hoofdspiegel waar VDL ETG Projects de draagstructuur voor gaat bouwen heeft een diameter van ruim 39 meter.

Oog op de hemel

De telescoop, 's werelds 'grootste oog op de hemel' gedoopt, is zo groot als een voetbalstadion. De spiegel die erin komt, bestaat uit 798 afzonderlijke delen van zo'n 1,4 meter groot. Om de spiegel heel precies in de juiste vorm te houden, wordt ieder deel met in totaal 12 motoren aangedreven.

Miniatuurvoorbeeld

Met de telescoop hoopt ESO wetenschappelijke ontdekkingen te doen over planeten, de samenstelling van nabije sterrenstelsel en het diepe heelal. In totaal is er een bedrag van 1 miljard euro beschikbaar voor de bouw, de telescoop moet in 2024 gebruikt kunnen worden.

"Hiermee kan VDL Groep zich verder profileren als hightech-speler en betekent dit een springplank naar onze betrokkenheid bij meer nieuwe telescopen van ESO die wereldwijd worden gebouwd", laat directeur Willem van der Leegte merken dat hij hoopt om meer van dit soort klussen binnen te halen

Lees ook: Nederlands VDL verkoopt voor miljoenen aan zelfrijdende voertuigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van