Ga naar de inhoud
Economie

Groter verlies maakt Hema moeilijker te verkopen

Een vernieuwde Hema in Tilburg. Nog altijd komt driekwart van de omzet van Hema uit Nederland. Beeld © ANP

Hema maakte in het vierde kwartaal een winstje, maar de winstmarge is nog erg laag. En onderaan de streep boekte de winkelketen over heel 2017 een verlies, dat zelfs nog hoger was dan een jaar eerder. Eigenaar Lion Capital heeft moeite het bedrijf te verkopen.

Het lukt Hema maar niet om een flinke winst te behalen. In het vierde kwartaal verbeterde het resultaat van min drie ton tot plus 6 miljoen euro. De omzet steeg met 13 procent tot 357 miljoen euro.

Ook in het derde kwartaal werd er, voor het eerst in bijna vier jaar, een winstje behaald, maar een winst van 6 miljoen euro is voor een onderneming als Hema niet om over naar huis te schrijven. 

Verlies in hele jaar stijgt

Verder werd er over heel 2017 nog met een fors verlies gedraaid. Zo kostte de herfinanciering en het verkennen van de strategische opties (verkoop of een beursgang) in totaal het enorme bedrag van 23 miljoen euro.

Daardoor neemt het totale verlies over het hele jaar toe van 26,2 miljoen tot 30,9 miljoen euro

Omzet groeit nauwelijks in Nederland

De omzet en de ebitdawinst (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill) groeit in alle landen. Maar in Nederland, dat nog altijd goed is voor driekwart van de omzet en resultaat, nam de omzet in het vierde kwartaal met slechts 0,5 procent toe. Dat is minder dan de inflatie.

Hema werd in 2007 gekocht door private equitybedrijf Lion Capital, dat de winkelketen volstopte met schulden om de overname te financieren. Dat leidde tot hoge rentekosten en dat verpestte jarenlang de resultaten. Ook nu zijn de rentelasten nog hoog: over heel 2017 74,4 miljoen euro op een operationeel resultaat van 49,1 miljoen euro.

Verkoop alweer mislukt?

Vaak willen private equitybedrijven na een jaar of zeven van hun investering af. Inmiddels heeft Lion Capital de Hema al elf jaar. Lion Capital probeerde in 2011 en 2014 al om Hema te verkopen, maar dat mislukte. Vorig jaar zette Lion Capital weer in de etalage. Volgens Het Financieele Dagblad stuit de verkoop nu weer op problemen.

Er zouden slechts twee potentiële kopers zijn overgebleven, maar zij zouden vinden dat de prognoses te rooskleurig zijn en de prijs te hoog.

Nog altijd Beneluxbedrijf

Lion Capital schermt met de internationale expansie van Hema. In de eerste helft van het jaar begint het bedrijf in Oostenrijk en het wil ook winkels openen in Dubai. Hema is nu actief in zeven landen: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië. 

In Frankrijk heeft Hema nu 73 winkels. De omzet in Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië is nog laag. In de grote Duitse markt heeft Hema nu elf winkels, in Spanje acht en in Groot-Brittannië zeven. Daarmee heeft Hema in die landen nog lang geen landelijke dekking. Ter vergelijking: in het veel kleinere Nederland zijn er 535 winkels.

Nog altijd is Hema met name een Beneluxbedrijf. Van de in totaal 735 winkels zitten er 636 in Nederland, België en Luxemburg. Daarbuiten zijn er 99 vestigingen.