Economie

Ambtenaar met topsalaris gebruikt belastinggeld voor privéopleiding

11 april 2018 14:52 Aangepast: 11 april 2018 14:52
Ronnie van Diemen-Steenvoorde.

De op een na best verdienende ambtenaar op een Nederlands ministerie heeft voor 2300 euro aan belastinggeld een privéopleiding gevolgd die zij niet voor werk nodig heeft. Ronnie van Diemen-Steenvoorde, Inspecteur-Generaal Gezondheid en Jeugd, wilde haar artsenregistratie verlengen.

Van Diemen-Steenvoorde was in 2016, het laatste jaar waarover de precieze cijfers bekend zijn gemaakt, de op een na grootste grootverdiener in de ambtenarij.

Volgens de Wet Normering Topinkomens zou zij eigenlijk niet meer mogen verdienen dan een ministerssalaris van 189.000 euro, maar de Inspecteur-Generaal (IG) zit nog in een overgangsregeling waardoor zij 206.860 euro aan loon kreeg. Bijna 30.000 euro meer dan het huidige maximum.

2300 euro gedeclareerd

Van Diemen-Steenvoorde is van huis uit kinderarts en moest voor 31 december 2017 haar opname in het artsenregister (BIG-register) vernieuwen om die titel te mogen behouden. Daarvoor moest ze, omdat ze niet meer als arts werkt, een aantal cursussen volgen waaraan een prijskaartje hing van 2215 euro plus 85 euro inschrijfgeld.

Die kosten heeft de IG volledig bij haar werkgever gedeclareerd, terwijl ze voor haar topfunctie niet geregistreerd hoeft te zijn als arts. Bovendien werkt zij al zo'n vijftien jaar niet meer als arts. In 2003 werd zij hoogleraar en in 2008 werd zij bestuurder bij een GGZ-instelling. In 2012 trad zij aan als IG op het ministerie van Volksgezondheid.

Goede mensen aantrekken

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat medewerkers één keer een herinschrijving in het BIG-register vergoed krijgen. Er is voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) 'een belang dat medewerkers (waaronder de IG) hun BIG-registratie kunnen behouden', zegt ze. 

"Dit belang ligt vooral in de mogelijkheid om na een aantal jaren werken voor de IGJ weer terug te keren in een zorgfunctie. Zonder dit perspectief is, voor een aantal functies, het aantrekken van ervaren en gekwalificeerd personeel problematisch", aldus de woordvoerder.

Die redenering lijkt voor de Inspecteur-Generaal niet op te gaan, want Van Diemen-Steenvoorde heeft helemaal geen baan als arts opgegeven voor haar carrière bij de Inspectie. Toch maakte zij blijkbaar aanspraak op de vergoeding.

Of de inmiddels 60-jarige van Diemen van plan is om überhaupt ooit nog aan de slag te gaan als arts, wil de woordvoerder niet zeggen.