Economie

WakaWaka haalt geld op voor ontwikkeling nieuwe producten

11 april 2018 09:38 Aangepast: 02 mei 2018 14:08
Beeld © WakaWaka

WakaWaka, een Nederlands bedrijf dat zaklampen en powerbanks produceert die onder andere werken op zonne-energie, gaat voor 2,5 miljoen euro aan certificaten uitgeven via mkb-beurs NPEX. Met het opgehaalde kapitaal wil het bedrijf verder groeien.

De certificaten kosten bij inschrijving 5,37 euro per stuk. De opbrengst zal onder meer worden gebruikt om het werkkapitaal te versterken, voor extra marketingactiviteiten en om de nieuwe generatie powerbanks en zaklampen te ontwikkelen.

WakaWaka heeft vestigingen in Haarlem, San Francisco en Kigali (Rwanda) en reserveert van de verkopen een bedrag dat besteed wordt aan projecten om mensen te voorzien van zonne-energie, vooral op plekken waar er geen vast stroomnet is.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen in de afgelopen vijf jaar 1,3 miljoen mensen in dit soort gebieden geholpen aan licht en stroom op basis van zonne-energie.

Nieuwe producten

Op dit moment wordt er gewerkt aan producten voor de westerse markt en voor de zogenoemde off-grid markt in voornamelijk Afrika en Azië.

Voor de westerse markt zijn er vijf producten in de maak: twee nieuwe gewone powerbanks, een powerbank die draadloos een telefoon kan opladen, een alles-in-een oplossing van powerbank met verlichting en geïntegreerd zonnepaneel en een accessoire om de WakaWaka-lamp makkelijk op een fiets te monteren. 

Miniatuurvoorbeeld

Rugzak met zonnepaneel

Ook wordt er nog gewerkt aan powerbanks die via bluetooth verbonden zijn met een telefoon in combinatie met een WakaWaka-app. En er wordt gekeken naar de ontwikkeling van andere producten die zonne-energie gebruiken of producten die gebruikt kunnen worden in combinatie met de WakaWaka-producten, zoals bijvoorbeeld lichtgewicht tenten of rugzakken met een zonnepaneel, stelt het bedrijf in de prospectus.

Voor Afrika en Azië wordt een nieuwe lamp ontwikkeld en een 'mini solar home system' met 20 watt zonnepaneel, 4 ledlampen en een radio die via usb aangesloten kan worden.   

Van verlies naar winst

WakaWaka hoopt dat door een uitbreiding van het distributienetwerk naar 1000 verkooppunten een omzetstijging te halen van 5 miljoen in 2017 naar 6,7 miljoen dit jaar. Het bedrijf verwacht dat de verkopen in 2020 oplopen tot 14,5 miljoen euro.

Voor 2018 wordt na een periode van verlies een licht positief operationeel resultaat verwacht. WakaWaka denkt dat het operationeel resultaat komende twee jaar verder kan stijgen richting 2 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van