Ga naar de inhoud
Economie

Omzet en winst Amazon schieten omhoog

Beeld © AFP

De omzet en de winst van Amazon zijn in het eerste kwartaal van dit jaar omhoog geknald ten opzichte van een jaar eerder. De kwartaalomzet kwam uit op 51 miljard dollar.

Dat is een stijging van maar liefst 43 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Toen werd er nog voor 35,7 miljard aan spullen en diensten verkocht.

Groei in hele bedrijf

De omzetgroei komt van beide takken van het techbedrijf. De omzet via de webwinkelverkoop steeg van 23,7 miljard naar 31,6 miljard dollar. Maar ook het leveren van clouddiensten brengt heel veel geld in het laatje. Er werd voor 19,4 miljard aan diensten verkocht, tegen iets minder dan 12 miljard in het eerste kwartaal van 2017.

De groei van het bedrijf over het afgelopen decennium is imposant. In het eerste kwartaal van 2008 werd er nog iets minder dan 7 miljard dollar omzet in de boeken gezet.

1,6 miljard winst

Van al dat geld blijft onder de streep 1,6 miljard dollar aan nettowinst over. Een jaar eerder was dan 724 miljoen. De cijfers vielen uitstekend bij beleggers. De koers van het aandeel steeg met bijna 4 procent en in de nabeurshandel kwam daar nog eens ruim 6,7 procent bij.

Amazon ligt de laatste tijd overigens flink onder vuur van de Amerikaanse president Donald Trump. Die beschuldigt het concern van oneerlijke concurrentie, omdat het onvoldoende zou betalen aan de Amerikaanse postdienst voor zijn pakketbezorgingen en kleine winkeliers in de Verenigde Staten zou schaden. Beleggers zijn momenteel vooral nieuwsgierig naar geluiden van topman Jef Bezos hoe hij deze 'politieke schade' kan beperken.