Economie

Zo veel levert een echte kersthit op

11 december 2015 21:45 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Beeld © ANP

Er is geen ontkomen aan als je de radio aanzet. De kerstplaten worden weer volop gedraaid. Kun je na één vette kersthit gaan rentenieren? Wat levert dat nou op: zo'n knaller van een kersthit? Z Today zocht het uit.

Wil je rijk worden van een kerstplaat, dan moet het wel een internationale hit zijn. Want van een Hollandse hit word je er niet écht rijk. Bij Buma Stemra wordt een liedje per seconde afgerekend en de hoogte van het tarief hangt af van de advertentie-inkomsten van het radio- of tv-station. Buma Stemra gaat trouwens alleen over de auteursrechten, dus de componisten of schrijvers van het nummer.

Een standaard 3 minuten nummer levert afgerond het volgende bedrag op:

Thumbnail

Zanger
Voor de uitvoerende artiest (dus de zanger of zangeres) is het bedrag een stuk lager. Volgens Sena, de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten, levert een drie minuten liedje op:

Thumbnail

Het echte grote geld valt dus internationaal te verdienen. De Britse auteursrechtenorganisatie Performing Rights Society heeft in 2013 een schatting gemaakt wat zo'n kerstkraker jaarlijks (!) oplevert. En dat is behoorlijk wat (en doe die speakers maar aan):
 

1. Slade: 'Merry Christmas Everybody' - € 606.000,-

 

2. The Pogues: 'Fairytale of New York' - € 460.000,-

 

3. Mariah Carey: 'All I Want For Christmas Is You' - € 412.000,-

Wil je dit bedrag, élk jaar, binnenslepen, dan moet je wel de rechten in bezit hebben en niet alleen de zanger zijn. Dat ‘geluk’ heeft niet iedereen. De zangers van Boney M bijvoorbeeld, die kregen een hongerloontje. De opbrengsten gingen naar producent Duitser Frank Farian. Liz Mitchell, een van die zangeressen zei ooit: als ik op een rij zou zetten hoeveel de platenmaatschappij heeft verdiend aan dit nummer en hoeveel ik heb verdiend, dan zou ik gek worden.

Nederlandse hits
De populairste platen bij ons? Volgens Sky Radio, 'the christmas station', is de tijd in Nederland na Sinterklaas vrij kort om een nieuwe hit te scoren, waardoor we terug vallen op oude hits: Last Christmas van Wham! en Driving Home for Christmas. Redacteur Carien ten Have geniet overigens vooral van Bert en Ernie's 'Ik ben een kerstbal'.

Kijk hier het hele item van Z Today:
 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van