Ga naar de inhoud
Economie

Ook in Nederland kun je straks met de kantoorbus naar je werk

Beeld © Drenthe Tours

De kantoorbus komt nu ook naar Nederland. Vanaf eind april pendelt de rijdende werkplek tussen Assen en Groningen. De vervoerder belooft dat je niet meer in de file staat en reistijd geldt als werktijd.

Het is een initiatief van vervoersbedrijf Drenthe Tours. Voor het bedrijf waren de toenemende verkeersdrukte op de A28 en wegwerkzaamheden in Groningen aanleiding om de busdienst in te zetten.

Langs de file

In de bus zijn werktafels, wifi en stopcontacten aanwezig. Je kunt je reistijd als werktijd gebruiken en bent ook nog eens sneller op je bestemming, belooft het bedrijf. Terwijl jij aan het werk bent, rijdt de bus namelijk over de vluchtstrook langs de file.

Vanaf 30 april gaat de bus rijden van Assen naar Groningen Europapark, met verschillende op- en uitstapplaatsen. Het bedrijf DUO (van de studiefinanciering) heeft al een paar vaste plekken gereserveerd voor de medewerkers. Volgens een woordvoerder van Drenthe Tours zijn meer bedrijven geïnteresseerd. "Je kunt ook als particulier instappen."

Jaarabonnement kost 4000 euro

De bus zal de komende vijf jaar pendelen tussen Assen en Groningen, met 42 plekken. Een jaarabonnement kost 4000 euro. "Voor bedrijven is er een subsidieregeling", vertelt de woordvoerder. "Je bespaart op parkeerplaatsen en autokosten. Bovendien houden je werknemers meer vrije tijd over, want zij kunnen hun reistijd als werktijd gebruiken."

Succes in België

Het Belgische bedrijf Colruyt experimenteerde eerder al met de kantoorbus. De proef van zes maanden sloeg zo aan dat die is verlengd met twee jaar. Inmiddels het is zo’n groot succes dat er vanaf dit najaar negen vaste routes rijden naar bedrijven in Brussel en Antwerpen.

De Nederlandse vervoerder zegt dat hij veel contact heeft gehad met de Belgische initiatiefnemers. "Het verschil is dat je in België alleen de bus kunt gebruiken als je bij Colruyt werkt. Bij ons mag iedereen instappen."

Een ervaringsdeskundige vertelde eerder aan RTL Z dat hij 'verslaafd' is aan de bus. "Je wordt minder snel afgeleid dan het in het gewone openbaar vervoer, er is minder gebabbel. Iedereen is gefocust op het werk."