Economie

Trump wil heffingen over nog eens 100 miljard aan Chinese goederen

06 april 2018 07:40 Aangepast: 02 mei 2018 04:29
Beeld © ANP

Het wedstrijdje verplassen tussen de Verenigde Staten en China gaat onverminderd verder. De Amerikaanse president Donald Trump wil extra importheffingen opleggen over nog eens 100 miljard dollar aan Chinese producten die naar de VS geëxporteerd worden. Daarmee komt het totale bedrag op 150 miljard dollar.

​Met zijn voorstel reageert Trump op de in zijn ogen 'oneerlijke vergelding' van China op eerdere Amerikaanse heffingen. China kondigde eergisteren aan extra invoerheffingen in te voeren op totaal 106 producten, waaronder auto's en voedsel. Op de lijst staan ook tabak, chemicaliën en vliegtuigen tussen de 15.000 en 45.000 kilo. Omdat het om relatief kleine kisten gaat, ontspringt vliegtuigbouwer Boeing vooralsnog de dans.

Vergelding op vergelding

Vooral de importheffing van 25 procent op sojabonen zal voelbaar zijn in de VS. De export van Amerikaanse soja wordt geschat op 14,4 miljard dollar per jaar, meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw in een rapport uit december 2017. Voor China zelf is dat geen probleem, het land kan bijvoorbeeld ook sojabonen importeren uit Brazilië of Argentinië.

Die Chinese beslissing was weer een vergelding voor de Amerikaanse tarieven op 1300 goederen van Chinese makelij. Goed voor een totaalbedrag van 50 miljard dollar. Het gaat vooral om hightech-producten, waaronder halfgeleiders en pacemakers. Ook staan er grondstoffen voor medicijnen als insuline en antidepressiva op de Amerikaanse lijst. Het land wil de invoertarieven voor deze producten met 25 procent verhogen.

Handelsoorlog

De president loopt met zijn plannen het risico dat het handelsconflict tussen de twee grootste economieën ter wereld nog verder oplaait. Tegelijkertijd gaf de Amerikaanse regering aan dat het bereid is om met China om de tafel te gaan zitten. "Maar alleen als er serieuze bedoelingen zijn", zei een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris tegen persbureau Reuters.

Chinese commentatoren in de staatsmedia noemen het voorstel van Trump 'belachelijk'. "Deze nieuwste intimidatie bevestigt de diepe arrogantie van de Amerikaanse elites in hun vooringenomenheid richting China", zo zou te lezen zijn in de Global Times.

Heffingen, heffingen

China heeft nu in totaal importheffingen opgelegd op meer dan 50 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, sinds het conflict een paar weken geleden begon. Daarmee heeft de handelsoorlog al een aanzienlijk deel van de Chinese importen uit de VS duurder gemaakt. In totaal importeert China namelijk voor 130 miljard dollar aan Amerikaanse goederen per jaar. 

Omgekeerd importeren de Amerikanen veel meer uit China, en dat is nu juist ook een doorn in het oog van Trump. De VS voerde voor 506 miljard dollar aan Chinese waar in in 2017. Die onbalans is schadelijk voor de Amerikaanse economie, denkt de president.

Gisteren werd ook bekend dat China een officiële klacht heeft ingediend bij wereldhandelsorganisatie WTO vanwege de importheffingen die de VS dreigt in te voeren. Volgens het Aziatische land zijn de maatregelen van Trumps regering in strijd met de algemene regels over tarieven en handel, aldus de WTO.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van