Economie

Met Rutte op handelsmissie? 950 euro én je eigen hotel betalen

09 april 2018 06:14 Aangepast: 09 april 2018 18:52
Premier Mark Rutte met de Chinese president Xi Jinping. Beeld © Archieffoto ANP

Wie als ondernemer met premier Rutte en nóg vier kabinetsleden in China zakelijke deals wil binnenhalen, moet daar wel even voor in de buidel tasten. Meegaan met de handelsmissie kost 950 euro, dat is exclusief vlucht en overnachtingen.

In ruil daarvoor krijgen ondernemers een vijfdaagse trip door China. Afhankelijk van de branches waar de bedrijven in actief zijn, worden de steden Beijng, Chengdu, Guangzhou, Shanghai en Xi'an bezocht. In die steden worden netwerkbijeenkomsten georganiseerd.

De missie, die gisteren van start ging, is gericht op bedrijven die actief zijn in de land- en tuinbouw, gezondheid, logistiek en online verkoop, slimme verkeersoplossingen en (duurzame) afvalverwerking.

Twee personen per bedrijf

Per bedrijf mogen er overigens maar twee afgevaardigden mee, voor iedere extra deelnemer betaalt een bedrijf nog eens 475 euro. Voor dat geld hebben de ondernemers wel 'een unieke kans op hoog niveau contacten te leggen en uit te bouwen', meldt het persbericht

Behalve premier Mark Rutte zijn ook de ministers Sigrid Kaag (voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Carola Schouten (van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Bruno Bruins (voor Medische Zorg en Sport) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (van Infrastructuur en Waterstaat) erbij. De missie staat onder leiding van Hans de Boer, de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. 

In totaal gaan er 147 bedrijven en instellingen mee, met 237 personen. Op 12 april is er in Beijing nog een rondetafelgesprek met premier Rutte en minister Kaag waar ook 15 ceo's van Nederlandse bedrijven bij aanwezig zijn. 

Belangrijke handelspartner

Dat het kabinet zo zwaar inzet op meer handel met China is niet verwonderlijk: vorig jaar exporteerde Nederlandse bedrijven voor 11,5 miljard naar China. Andersom importeerde Nederland voor ruim 36 miljard aan Chinese producten. Ter vergelijking: de export naar de VS was vorig jaar 17,8 miljard, de import 32 miljard euro. 

En met de huidige handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China kunnen Nederlandse bedrijven mogelijk makkelijker een voet tussen de deur krijgen. In reactie op Trumps dreiging met importheffingen op onder meer Chinese techproducten, kondigde China aan importheffingen te zullen invoeren op onder meer Amerikaans varkensvlees, soja en auto's

Zijderouteproject

Waar het nog niet over zal gaan, is het Chinese Nieuwe Zijderoute-project, een infrastructuurproject van ongekende omvang waar China zichzelf beter mee wil aansluiten op een groot deel van de rest van de wereld.

De bouw van snelwegen, spoorlijnen, havens en pijpleidingen die onderdeel zijn van het miljarden kostende project zou weliswaar kansen kunnen bieden aan Nederlandse bedrijven, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Maar het Nederlandse kabinet wil pas onderhandelen als de EU-strategie voor het verbinden van de EU met Azië af is. En dat wordt pas later dit jaar verwacht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van