Economie

Minister Schouten wil uitzondering mestregels voor zeldzame koeienrassen

29 maart 2018 20:37 Aangepast: 01 mei 2018 16:39
Lakenvelders, een zeldzaam koeienras. Beeld © Facebook

Zeldzame koeien leken het slachtoffer te worden van de strengere regels om het mestoverschot in te dammen, maar er is goed nieuws. Minister Carola Schouten van Landbouw (ChristenUnie) wil de regels aanpassen, zodat die niet gelden voor de meeste houders van bijzondere koeien.

Voor hen was het houden van bijzondere koeienrassen zoals lakenvelders, blaarkoppen of brandroden door de regels te duur geworden, omdat ze wel meer moesten betalen voor het houden ervan, maar dat niet meer opleverde.

De kwestie draait om fosfaatrechten, die boeren sinds begin dit jaar moeten kopen voor koeien die, grofgezegd, worden gehouden voor melk of om kalveren te krijgen. Per koe moet betaald worden voor de mest die het dier produceert. Deze maatregel was nodig, omdat na het afschaffen van de melkquota in 2015 melkveehouders veel meer koeien erbij kochten.

Hoe meer koeien, hoe meer fosfaatrechten een boer moet kopen. Voor melkveehouders geldt, dat zij dit kunnen betalen uit de opbrengst van de melk, die ook is gestegen. Voor boeren die zeldzame rassen houden is het kopen van fosfaatrechten veel te duur, boeren vreesden het uitsterven ervan.

Minder melk

Deze rassen geven veel minder melk of worden gehouden voor het vlees, maar de boeren moesten wel fosfaatrechten kopen alsof het melkvee was.

Minister Schouten wil daarom onderscheid maken tussen jongvee dat voor vlees gehouden wordt en jongvee dat voor de verdere fok gebruikt gaan worden. Voor die laatste moeten boeren wel fosfaatrechten kopen, voor de eerste categorie niet. Omdat de meeste boeren met bijzondere rassen deze voor het vlees houden, is hun probleem opgelost.

Vrijstelling

Daarnaast wil Schouten een vrijstelling voor het betalen van fosfaatrechten voor kalfjes waar zeker van is dat ze niet in de melkveehouderij terechtkomen. Er is een maar: als boeren gebruik willen maken van de vrijstelling, mogen zij geen melkvee hebben of fokken voor de melkveehouderij.

Miniatuurvoorbeeld

Minister Carola Schouten van Landbouw. (Foto: ANP)

Met deze maatregelen wordt het probleem voor zeldzame runderrassen 'grotendeels opgelost', schrijft Schouten aan de Kamer. Voor boeren die zeldzame koeien houden als melkvee, kan ze niets doen. 

Europese goedkeuring nodig

Wel geldt dat er bij het bepalen van de hoeveelheid mest die een boer mag produceren oftewel hoeveel fosfaatrecht hij moet kopen, rekening wordt gehouden met het feit dat een blaarkop minder melk geeft dan een Holsteinkoe, de meest voorkomende koe in Nederland.

Of het plan überhaupt doorgaat, is overigens nog maar de vraag. Er moet nog overlegd worden met de Europese Commissie. De strengere regels zijn juist ingevoerd zodat Nederland zijn uitzonderingspositie ten opzichte van andere Europese landen mocht houden. Als de Commissie goedkeuring geeft, wil Schouten de nieuwe regels per 1 juli invoeren.

Te laat

Voor een groot aantal boeren komt het plan van Schouten overigens te laat: een kwart van de boeren met zeldzame rassen heeft al koeien verkocht of laten slachten vanwege de nieuwe regels, meldde onderzoeksprogramma De Monitor vorige week

In totaal zijn er ruim 4 miljoen koeien in Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ruim 2,8 miljoen daarvan worden gehouden in de melkveehouderij. Zo'n 1,2 miljoen wordt voor het vlees gehouden en zijn dus uitgezonderd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van