Ga naar de inhoud
Economie

Installatiebedrijf slachtoffer van roekeloze ex-directeur, 1,2 miljoen weg

Installatiebedrijf ESNW verloor tonnen aan omstreden betalingen door ex-directeur. Beeld © ANP

Installatiebedrijf Energie Service Noord West (ESNW) uit Alkmaar is slachtoffer geworden van roekeloze betalingen door een voormalig directeur. De oud-topman moet de onderneming van de rechter een schadevergoeding van ruim 1,2 miljoen euro betalen. De directeur ontkent geld te hebben verduisterd, en gaat in hoger beroep.

In 2010 trad Marc Kok aan als directeur van ESNW, het grootste cv-installatiebedrijf van Noord-Holland. Bij de organisatie zijn 45 regionale installatiebedrijven aangesloten. In 2016 ontdekte een nieuwe accountant dat de directeur het voorgaande jaar risicovolle betalingen 'met onduidelijke bestemmingen' had laten uitvoeren.

Extreem hoge rendementen

Zo had de directeur in het voorjaar van 2015 maar liefst 650.000 euro laten overmaken naar een Duits advocatenkantoor. Volgens Kok zou dit geld zijn bedoeld om een bankgarantie te krijgen van 500 miljoen euro. Die garantie konden volgens de directeur worden gebruikt 'voor een tradingprogramma met extreem hoge rendementen'.

Het geld zou bovendien na enkele dagen worden terugbetaald. Dat bleek echter niet het geval. Kok had de betaling volgens het installatiebedrijf nooit mogen doen, omdat die in strijd was met de doelstelling van ESNW, namelijk het onderhoud van CV-ketels.

Ook had Kok voor een dergelijke omvangrijke betaling toestemming moeten vragen van zijn bestuur. Naar eigen zeggen had hij dit niet gedaan, omdat hij snel moest handelen en de transactie als 'veilig' beschouwde.

Andere omstreden betalingen

De betalingen aan het Duitse advocatenkantoor waren niet de enige omstreden transacties van de directeur die boven water kwamen. Bij het onderzoek bleek dat ESNW ook 110.000 euro had gestoken in een privébedrijf, waarvan Kok in het verleden zelf directeur was.

En in mei 2016 liet de directeur 200.000 euro overmaken aan een Britse vennootschap, voor een deelname in een consortium waarin ook KPN zou deelnemen. Ook die bedragen wil het installatiebedrijf terug.

Geld terughalen

Na ontdekking van de omstreden transacties ging ESNW aanvankelijk nog niet over tot ontslag van de directeur. In de zomer van 2016 liet het installatiebedrijf hem een verklaring ondertekenen, waarin hij erkende dat hij de gelden niet zonder toestemming had mogen overmaken. De directeur beloofde bovendien dat hij zich zou inspannen om het geld terug te halen.

Maar in plaats daarvan ondertekende Kok enkele maanden later een ongunstig miljoenencontract met een leverancier, voor de aankoop van 60.000 slimme meters die echter nog niet waren getest. In het ondertekende contract was de inkoopprijs bijna het dubbele van de oorspronkelijke prijs, en was een eerdere voorwaarde van het slagen van de testfase verdwenen.

Ontslag

Dit keer werd de directeur wél uit zijn functie ontheven. ESNW begon tevens een rechtszaak om Kok aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. Volgens het installatiebedrijf was er sprake van verduistering. Voor de rechter ontkende de ex-directeur dat. Hij stelde altijd in het belang van het installatiebedrijf te hebben gehandeld.

De kantonrechter hechtte daar echter weinig geloof aan. De rechtbank Noord-Holland heeft inmiddels geoordeeld dat de ex-directeur bewust roekeloos en onrechtmatig handelde, en verantwoordelijk is voor de schade die ESNW daardoor heeft geleden, en nog zal lijden.

De ex-directeur moet 1.253.120 euro als voorlopige schadevergoeding aan ESNW betalen. Omdat het verdwenen geld is overgemaakt naar andere begunstigden, is het echter nog maar de vraag of het installatiebedrijf dat geld kan terughalen bij de voormalige topman.

Vervolgstappen

Huidig directeur Cees Huisman zegt 'met het vonnis in de hand' vervolgstappen te nemen om het geld terug te halen. "We laten het er niet bij zitten, ook al weten we niet hoeveel geld deze meneer op zijn bankrekening heeft staan."

Huisman wil niet zeggen of ESNW ook aangifte tegen de ex-directeur doet, of inhoudelijk op de zaak ingaan. "Maar de continuïteit en de dienstverlening van ESNW is niet in gevaar geweest. En dat gebeurt ook niet als we het geld niet terug krijgen."

Huisman wil evenmin gedetailleerd ingaan op de oorzaken van de affaire. "Dat is van voor mijn tijd. Het is te wijten aan onjuiste bedrijfsvoering door de voormalige directeur. Hij heeft dingen gedaan die je niet moet doen, en gebruikgemaakt van vrijheden die hij niet had moeten hebben." ESNW heeft inmiddels een nieuwe bestuursstructuur ingevoerd, met twee directieleden. "Dat zal voorkomen dat zoiets nog eens voorkomt."

Hoger beroep

De ex-directeur zegt verrast te zijn door de uitspraak van de rechter, en in hoger beroep te gaan. "De vork zit heel anders in de steel, en dat zal tijdens het hoger beroep wel blijken."

Ook hij wil inhoudelijk niet op de betalingen ingaan, maar stelt dat ze wel degelijk in het belang van het installatiebedrijf zijn gedaan. "Wij waren bezig met het opstarten van allerlei nieuwe activiteiten. In dit vonnis worden de verkeerde conclusies getrokken."