Ga naar de inhoud
Economie

Zoutfabriek AkzoNobel in Hengelo geplaagd door sabotage

De gesaboteerde Akzo-fabriek in Hengelo maakt onder meer wegenzout. Beeld © ANP

De zoutfabriek van AkzoNobel in Hengelo is in 2016 maandenlang geplaagd door sabotage. Daardoor kwam het productieproces regelmatig stil te liggen, en kwamen leveringen aan klanten in gevaar.

In de fabriek van AkzoNobel Salt Specialities in Hengelo wordt zout en pekel geproduceerd en verpakt. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de divisie, die Akzo vorige week verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle.

Situatie onhoudbaar

De zoutfabriek blijkt sinds januari 2016 acht maanden lang te zijn geplaagd door een serie stroomstoringen, waardoor de productie regelmatig moest worden stilgelegd. Eind mei werd de situatie volgens een interne rapportage 'onhoudbaar'; de omvang en de frequentie van de stroomstoringen leidden tot leverproblemen aan klanten.

Eind mei begon een intern team een onderzoek naar de oorzaak van de storingen. Het team onderzocht zeven storingen tussen 6 juni en 16 september. Dat wees uit dat deze het gevolg waren van opzettelijk menselijk handelen.

Sabotage

De storingen bleken onder meer veroorzaakt door het handmatig uitschakelen van automaten, het vernielen van voedingskaarten en het tijdelijk lostrekken van geheugenkaarten. "De oorzaken van de onderzochte stroomstoringen zijn niet technisch, maar werden veroorzaakt door opzet", concludeerde het team in het onderzoeksrapport.

Tussen juni en september deed Hoffmann Bedrijfsrecherche onderzoek met onder meer heimelijk opgehangen camera’s, om te achterhalen wie er verantwoordelijk was voor de sabotagehandelingen, aldus het rapport. Maar Akzo en Hoffmann slaagden daar uiteindelijk niet in.

Verdachte technicus

De onderzoeken wezen in de richting van een elektrotechnicus, die sinds 2012 bij Akzo in dienst was. Zo was op camerabeelden te zien dat de man tijdens een storing in september bij de elektrotechnische installatie was, waar de storing ontstond. Daarop werd de man ondervraagd.

Miniatuurvoorbeeld

De sabotage legde de productie in de zoutfabriek regelmatig stil (Foto: ANP)

In dat gesprek zou de technicus hebben erkend na een storingsmelding te hebben gerammeld aan een 'oude en verstofte' geheugenkaart in een elektronisch apparaat dat machines aanstuurt. Hij erkende daarmee mogelijk verantwoordelijk te zijn geweest voor het stilvallen van de productie in een deel van de fabriek.

Hij stelde alleen niet met opzet de productie te hebben willen stilleggen, en evenmin verantwoordelijk te zijn geweest voor de eerdere storingen bij het bedrijf.

Onterecht ontslag

AkzoNobel geloofde dat niet en stapte naar de kantonrechter om de technicus te kunnen ontslaan. Volgens de kantonrechter had het bedrijf voldoende bewijs om de man te ontslaan en een schadevergoeding van hem te kunnen eisen.

De technicus ging met succes in hoger beroep. Uit een uitspraak die afgelopen woensdag openbaar werd, blijkt dat het gerechtshof in Arnhem medio maart oordeelde dat Akzo niet kan bewijzen dat de man verantwoordelijk is voor de storingen.

Technicus krijgt 18.000 euro

Akzo hoeft de technicus, die inmiddels een nieuwe baan heeft, niet meer in dienst te nemen. Wel moet het verf- en chemiebedrijf hem een transitievergoeding van bijna 5000 euro betalen en een schadevergoeding voor onterecht ontslag van 13.000 euro. Ook wordt het door de uitspraak lastig voor Akzo om een schadevergoeding van de man te krijgen.

AkzoNobel laat weten niet in cassatie te gaan tegen de uitspraak, maar wil de zaak niet toelichten. "Wij laten het conflict in Hengelo achter ons, en zullen niet verder ingaan op de details", aldus een woordvoerder. Akzo wil evenmin zeggen hoe groot de schade door de sabotage is geweest.

Volgens het concern zouden er na het vertrek van de technicus 'geen storingen van die aard' meer in de fabriek zijn geweest. Dat werd tijdens de rechtszaak door de man overigens ontkend.