Ga naar de inhoud
Economie

Facebook verliest 100 miljard aan beurswaarde door tumult

Facebook-ceo Mark Zuckerberg. Beeld © Getty Images

Facebook, lange tijd een lieveling op de beurs, is in een vrije val beland. Sinds de piek begin februari is het bedrijf een onvoorstelbare 100 miljard dollar minder waard geworden.

Aan de lange opmars tot 193,09 dollar per aandeel kwam op 2 februari al een abrupt einde, nadat het bedrijf tegenvallende resultaten naar buiten had gebracht. Na een forse koersval steeg het aandeel terug naar 185 dollar, maar toen moest de grote klap nog komen.

Schandaal

Halverwege maart kwam het dataschandaal met Cambridge Analytica aan het licht. Dat bedrijf verzamelde de Facebook-gegevens van 50 miljoen gebruikers via een app, zonder dat die mensen daarvan op de hoogte waren. De gegevens werden daarna ingezet voor de presidentscampagne van Donald Trump.

Nadat dit aan het licht kwam was er geen houden meer aan. Het aandeel dook naar een dieptepunt van 152 dollar om uiteindelijk op 159,79 uit te komen aan het einde van de handel op donderdagavond.

100 miljard dollar

Daarmee hebben de tegenvallende cijfers en de ophef over de manier waarop Facebook is omgegaan met de data van zijn klanten een forse impact gehad: het bedrijf is nu honderd miljard dollar minder waard dan krap twee maanden geleden.

De waarde die Facebook is verloren staat ongeveer gelijk aan de waarde van het hele Nederlandse bedrijf ASML tegen de huidige koers.

FTC doet onderzoek

Beleggers lijken zich vooral zorgen te maken over de gevolgen van het datalek. Facebook heeft al aangekondigd om meerdere maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen, maar dat weerhoudt de Amerikaanse consumentenautoriteit FTC er niet van om onderzoek in te stellen naar de gang van zaken.

De FTC wil weten of Facebook zijn eigen privacyregels en een afspraak die het eerder maakte met de toezichthouder over datagebruik heeft geschonden.

Rotsvast vertrouwen

Hoewel het bedrijf dus in zwaar weer verkeert, houden de meeste marktanalisten een rotsvast vertrouwen in het bedrijf. Uit de analistenrondgang van Reuters blijkt dat 21 van de 24 kenners het aandeel nog steeds aanraden te kopen. Twee zeggen 'houden' en een analist zegt 'verkopen'. Die verhouding is nog precies hetzelfde als drie maanden geleden.

Voor de Facebook-belegger die nu flink in het schip is gegaan is er dus hoop: de kenners denken dat het wel goed komt. Tot die tijd is het nog even volhouden geblazen. Sinds 2 februari is je aandeel bijna 24 procent minder waard geworden.