Economie

Zuckerberg weigert uitleg te geven in Brits parlement

27 maart 2018 15:04 Aangepast: 29 april 2018 02:01
Beeld © AFP

Facebook-topman Mark Zuckerberg zal in het Britse parlement geen vragen beantwoorden over het schandaal waarin zijn bedrijf verzeild is geraakt. In plaats van zelf te gaan, stuurt hij twee collega's.

Het gaat om Mike Schroepfer (chef technologie) en Chris Cox (chef product), meldt persbureau Reuters. De reden dat Zuckerberg niet zelf gaat, is dat zijn twee collega's de vragen beter kunnen beantwoorden, meldt het bedrijf volgens Reuters aan de voorzitter van de commissie voor internet, cultuur, media en sport. 

Deze commissie heeft Zuckerberg gevraagd om te getuigen over het gebruik van de gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers door het Britse Cambridge Analytica. Die gegevens gebruikte het bedrijf bij het voeren van politieke campagnes. Facebook had dit niet mogen laten gebeuren.

Excuses via media

Zuckerberg bood via advertenties in Britse kranten zijn excuses aan, maar weigert nu dus zelf in het parlement uitleg te geven. De commissie legt zich hier niet bij neer: het wil een nieuwe afspraak maken of desnoods via een videoverbinding met Zuckerberg spreken.

In een interview met CNN sorteerde hij vorige week al voor op een eventuele weigering. De vraag of hij gehoor zou geven aan een oproep van het Amerikaanse congres om te getuigen, beantwoordde hij met de woorden: "Dat doe ik graag, als dat het beste is om te doen."

Senior gevraagd

In de uitnodiging wordt specifiek verzocht om Zuckerberg, omdat de commissie bij eerdere vragen over de veiligheid van gebruikersdata door Facebook is misleid door werknemers van het bedrijf. 

Daarom is het tijd voor een 'senior' Facebook-bestuurder met voldoende macht om een nauwkeurige getuigenis te geven over de 'catastrofale mislukking'. De uitnodiging is bovendien ook gericht aan Zuckerberg.

Onderzoek toezichthouders

Behalve hoorzittingen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is ook de Amerikaanse beurstoezichthouder FTC een onderzoek gestart naar mogelijke privacyschendingen. Ook in Groot-Brittannië wordt onderzoek gedaan.

Het aandeel Facebook is sinds het bekend worden van het schandaal, op 16 maart, fors gedaald. Facebook reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van