Economie

Chinese president Xi sust handelsoorlog

10 april 2018 11:59 Aangepast: 02 mei 2018 11:39
Premier Mark Rutte met president Xi Jinping. Beeld © ANP

"De Chinese deur zal niet dichtgaan, maar alleen maar verder open." Met die woorden lijkt de Chinese president Xi Jinping de handelsoorlog met de Verenigde Staten te willen sussen.

De president kondigde onder meer aan dat de importheffingen op auto's omlaag zullen gaan, er strengere controles komen op intellectueel eigendom en dat een handelsoverschot geen doel op zich is voor China.

Ook gaat China de regels voor de financiële sector versoepelen, zei Xi. Dat maakt het makkelijker voor buitenlandse investeerders om in het land te investeren. Daarnaast zullen de regels voor investeren in Chinese autofabrikanten versoepeld worden, waardoor Amerikaanse en Europese bedrijven makkelijker een voet tussen de deur kunnen krijgen. 

Regels versoepelen

Xi zei dat hij hoopt dat andere landen ook hun best zullen doen om intellectueel eigendom van Chinese bedrijven beter te beschermen en regels voor Chinese hightech-producten te versoepelen.

Miniatuurvoorbeeld

President Xi speecht. (Foto: ANP)

De opmerkingen van Xi zullen in Washington met belangstelling zijn ontvangen. President Trump heeft felle kritiek op de 'oneerlijke industriële politiek' van China en kondigde daarom onlangs importheffingen aan op Chinese producten. Als reactie dreigde China met heffingen op Amerikaanse producten. 

President Trump tweette afgelopen weekend al dat hij en Xi vrienden voor het leven zijn en dat China snel zijn handelsbarrières zou verwijderen.

Niets nieuws, wel dempend

Aanhangers van president Trump zullen de toezeggingen van Xi als een kleine overwinning beschouwen, vertelt onze China-correspondent Sjoerd den Daas. "Xi heeft alleen helemaal niets prijsgegeven over bijvoorbeeld de afbouw van de heffingen op geïmporteerde auto's. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon."

Maar het is ook geen extra olie op het vuur, analyseert beurscommentator Durk Veenstra. "Het is dempend voor de markten, de onrust is voorbij." 

De belangrijkste Aziatische beurzen sloten met winst vandaag, de AEX staat op moment van schrijven ook in de plus

Rutte: protectionisme in weg vooruitgang

Xi speechte in de plaats Boao, waar het gelijknamige Azië Forum gehouden wordt. Dat congres is een Aziatische tegenhanger van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Na Xi was het de beurt aan premier Mark Rutte om een lans te breken voor zo veel mogelijk handel.

Protectionisme staat in de weg van vooruitgang, zo hield Rutte zijn toehoorders voor.

Vrijhandel gaat volgens de premier, die mee is met een Nederlandse handelsmissie, niet om wie welk deel van de cake krijgt, 'maar om het zo groot mogelijk maken van de cake'. 

Rutte sprak ook tijdens een aparte bijeenkomst met Xi over de samenwerking tussen de twee landen. Na afloop daarvan was hij tegenover onze correspondent Den Daas optimistisch, maar hield ook nog een slag om de arm.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van