Ga naar de inhoud
Economie

EU hekelt staalheffing Trump: 'Ongepast middel voor echte problemen'

Angela Merkel gaf gisteren een persconferentie tijdens de EU-top in Brussel. Beeld © Getty

De leiders van de Europese Unie spreken zich ondanks de tijdelijke uitzonderingspositite uit tegen de importheffingen van de Verenigde Staten op staal en aluminium. Open handel met gelijkwaardige spelregels is de toekomst, schrijven zijn in een verklaring.

Na een storm van dreigementen over een handelsoorlog aan het adres van de Verenigde Staten gaan de aangekondigde importheffingen van 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium inmiddels niet meer gelden voor de Europese Unie.

Net als Canada, Mexico, Argentinië, Brazilië en Australië krijgen de 28 Europese lidstaten voorlopig een uitzonderingspositie.

Onzekerheid blijft

Toch blijft er onzekerheid bij de Europese Raad, die bestaat uit de regeringsleiders van de Europese Unie. In een gezamenlijke verklaring schrijven zij 'kennis te nemen' van hun uitzonderingspositie, maar spreken zij zich openlijk uit tegen de plannen van Trump. 

"De Europese Raad betreurt de beslissing van de Verenigde Staten", staat in de verklaring. "Deze maatregelen kunnen niet worden gerechtvaardigd op grond van de nationale veiligheid, en sectorbrede bescherming in de VS is een ongeschikte oplossing voor de echte problemen van overcapaciteit, waarvoor de EU de VS al haar volledige medewerking in meerdere fora heeft aangeboden."

Handelsoorlog VS-China

Ondertussen richt Trump zijn pijlen op China. Met behulp van protectionistische maatregelen wil de Amerikaanse regering 'de oneerlijke industriële politiek' van China aanpakken. Een extra invoerheffing van 25 procent op Chinese producten in sectoren zoals de ruimtevaart, communicatietechnologie en machinebouw moet daar een einde aan maken.

Mocht de extra heffing werkelijkheid worden, slaat China terug met hogere importheffingen op Amerikaanse producten.

Dit is een artikel van