Economie

Tesla: Model X reed op automatische piloot tijdens fatale crash

31 maart 2018 15:17 Aangepast: 31 maart 2018 15:41
Beeld © AFP

Bij het fatale ongeluk vorige week vrijdag met een Tesla X stond de automatische piloot in de auto ingeschakeld. Dat blijkt uit de gegevens van de boordcomputer.

De cruise control was zo afgesteld, dat de auto automatisch zou remmen als die te dicht op een voorganger zou komen. De afstand die de auto moest bewaren, was de kleinst mogelijke, meldt Tesla in een update

Vlak voor de botsing heeft de boordcomputer nog signalen afgegeven dat de bestuurder zijn handen aan het stuur moest houden. In de zes seconden voor het ongeluk was dat in ieder geval niet het geval, volgens Tesla.

'Geen actie'

Volgens de gegevens van de boordcomputer had de bestuurder zo'n vijf seconden en 150 meter ononderbroken zicht op de betonnen wegafscheiding waar de auto uiteindelijk op botste. Uit de data van de boordcomputer blijkt volgens Tesla dat de bestuurder geen actie ondernam.

De auto vloog in brand na het ongeluk, de 38-jarige bestuurder bezweek aan zijn verwondingen. Volgens Tesla was de crash extra heftig omdat de zogeheten botsabsorber, een soort kreukelzone om een botsing met het beton minder heftig te laten zijn, was vernietigd bij een eerder ongeluk en niet was vervangen.

Het bedrijf schrijft dat het nog nooit zo veel schade heeft gezien aan een Model X na een botsing.

Beroerde week

Dat de Model X op Autopilot reed is geen goede reclame voor Tesla, dat nadrukkelijk reclame maakt voor de veiligheid van z'n automatische piloot. In de afgelopen week verdampte 5 miljard van de beurswaarde van het bedrijf, meldt persbureau Bloomberg.

Dat kwam overigens niet alleen door het ongeluk, maar ook omdat kredietratingbureau Moody's de status van de kredietwaardigheid van het bedrijf verlaagde. Tot overmaat van ramp moest het bedrijf ook nog eens 123.000 Model s-auto's terugroepen vanwege een fout in de stuurbekrachtiging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van