Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Clinton heeft 1 miljard nodig om Trump te verslaan (en van haar elitaire imago af te komen)

31 augustus 2016 17:47 Aangepast: 30 juli 2017 12:30
Ook manlief Bill Clinton haalt veel geld voor vrouw Hillary op. Beeld © ANP Kippa

De Amerikaanse verkiezingen draaien niet alleen om de gunst van de kiezer, maar ook om die van de portemonnee. Terwijl Clinton overal geld vandaan haalt, is Trump een financiële aderlating voor de partij. En dat is voor beide presidentskandidaten een probleem.

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton was er afgelopen weken maar druk mee en vermoedelijk heeft ze - letterlijk - haar buik ervan vol.

Tijdens exclusieve etentjes met invloedrijke Amerikanen haalde ze miljoenen op. Een diner met entertainmentkoppel Jessica Biel en Justin Timberlake trok voldoende geldschieters om bijvoorbeeld 3,3 miljoen dollar op te halen. Een feestje bij de weduwe van Steve Jobs, Laurene Powell Jobs, leverde ruim 4 miljoen dollar op.

Kassa. 

Die miljoenen zijn zeer welkom. Adviseurs van de presidentskandidaat zeggen dat Clinton één miljard dollar nodig heeft om Trump te verslaan, schrijft de Financial Times. Momenteel is de tussenstand om-en-nabij de helft.

Rijke Trump trekt campagnekas juist leeg

Trump daarentegen heeft zijn financiën een stuk minder goed op orde. Door zijn geldverslindende verkiezingsbijeenkomsten raakt de campagnekas langzaam maar zeker leeg. Rijke vriendjes van de miljardair schieten ook niet echt te hulp. Sterker nog: de Republikeinen haalden afgelopen maand 61 procent minder geld op dan in dezelfde periode vier jaar geleden. 

Dat is meer uit onmacht dan onwil, zegt miljonair en Clinton-aanhanger Lynn ​de Rothschild tegen de Financial Times. "Trump zou ook benefietbijeenkomsten organiseren als hij de zalen vol kreeg."

Liever een sloeber dan een elitaire leider

Experts maken zich zorgen over de financiële gezondheid van de Republikeinen. Zo zou de partij op een bankroet kunnen afsteven. Maar de financiële wanprestaties van Trump zijn niet enkel en alleen nadelig. Terwijl The Donald zich profileert als een 'man van het volk', wordt Clinton door velen als elitair gezien.

De succesvolle benefietcampagne van Clinton onder de allerrijksten brengt daar natuurlijk geen verandering in. Alhoewel de Democraten benadrukken dat de gemiddelde donatie 'slechts' 44 dollar betreft, zijn er vermoedelijk nog vele dure reclamespotjes nodig... om het elitaire imago van Clinton weg te poetsen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van