Ga naar de inhoud
Economie

Mitsubishi pompt 5 miljard in Nederlandse en Britse windparken

Het windmolenpark voor de kust van IJmuiden. Beeld © ANP

Het Japanse bedrijf Mitsubishi Corporation wil de komende jaren omgerekend 5 miljard euro investeren in Britse en Nederlandse windmolenparken. Het bedrijf wil graag meeliften op de 'succesvolle windenergiemarkt' in Europa.

Dat meldt de Japanse krant Nikkei. Mitsubishi heeft onder andere een belang van 33,4 procent genomen in een groot project voor de kust van Schotland. Hier komt een windmolenpark te staan meer dan 100 windturbines en een vermogen van 950 megawatt. Vanaf 2022 moet dat goed zijn voor de stroomvoorziening van 1 miljoen huishoudens. 

Techniek 

Mitsubishi is ook één van de partijen die de Nederlandse offshore windparken Borssele III & IV (78 windturbines) gaat bouwen. Deze parken moeten in 2020 en 2021 klaar zijn en zullen dan ongeveer 1,5 tot 2 miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien.

In een persbericht licht Mitsubishi de keuze voor zijn Europese investeringen toe. Het stelt dat er in Europa steeds meer windmolenparken op zee worden gebouwd, de techniek steeds beter wordt en dat de windmolenparken steeds groter worden en de capaciteit dus omhoog gaat. "Deze windenergie wordt hierdoor heel concurrerend."

Kostprijs 'spectaculair gedaald'

Eerder deze maand werd bekend dat een dochter van Nuon, Chinook, het eerste Nederlandse windmolenpark in zee gaat bouwen waar geen euro subsidie aan te pas komt. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat al stelde in een toelichting op gunning dat 'de kostprijs voor wind op zee de afgelopen jaren spectaculair is gedaald'.

Volgens Nikkei wil Mitsubishi met de investering in Europese windmolenparken op zee ook kennis opdoen voor toekomstige projecten in Japan en Azië.