Na de officiële brexit op 29 maart 2019 komt er een overgangsperiode van een krappe twee jaar. Een groot gedeelte van het vertrek uit de EU is geregeld, maken de onderhandelaars vandaag bekend. Toch is er een aantal grote problemen nog niet opgelost.
Een definitieve brexitdeal is er dus nog niet, maar duidelijkheid over de overgangsperiode is van groot belang voor het bedrijfsleven en burgers. De overgangsperiode duurt tot 31 december 2020, waarin Groot-Brittanië onderdeel blijft van de interne markt en EU-burgers dezelfde rechten houden als nu.
Door de overgangsperiode kan er relatief rustig gewerkt worden aan de nieuwe (handels-)relatie, zonder dat er chaos ontstaat omdat alle bestaande afspraken ineens niet meer gelden.
De duur van de overgangsperiode was een van de heetste hangijzers in de onderhandelingen op dit moment. Over een andere heikele kwestie zoals de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, is nog geen akkoord.
Noord-Ierland
De Britten willen graag voorkomen dat Noord-Ierland onderdeel blijft van de douane-unie, omdat dit Groot-Brittannië zou verdelen. De Britse Premier Theresa May maakte zich hier begin maart nog kwaad over, omdat het in feite het Verenigd Koninkrijk zou verdelen.
De EU wil dat juist wel, zodat de handel tussen de EU (via Ierland) en Noord-Ierland ongehinderd door kan gaan, zonder importheffingen.
Werkgroep zoekt oplossing
Om uit deze impasse te komen, is er een werkgroep opgezet die zich gaat buigen over mogelijke oplossingen. De Britse onderhandelaar David Davis zegt dat de EU en de Britten het eens zijn dat er een juridische oplossing moet komen voor de Noord-Ierse grens die 'acceptabel is voor beide partijen'.
Uit het onderhandelingsdocument blijkt dat er voor Ierse en Britse burgers al wel een oplossing is: zij mogen sowieso vrij blijven reizen. Dat was al zo geregeld in een oude overeenkomst tussen Ierland en Groot-Brittannië.
Overgangsperiode
Groot-Brittannië houdt tijdens de overgangsperiode wel de voordelen van de Europese interne markt, meldt Michel Barnier, de leider van het Europese onderhandelingsteam. Dat betekent ook dat er tot eind 2020 geen douanecontroles komen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie.
Tijdens deze periode kan Groot-Brittannië ook gaan werken aan nieuwe handelsverdragen met andere landen, wat nu als EU-lid niet mag.
Rechten EU-burgers
Verder is er een deal bereikt over burgers die vanuit de EU naar Groot-Brittannië verhuizen of andersom. Voor hen gelden tijdens de overgangsperiode dezelfde regels als vóór de brexit.
De periode is met 21 maanden 'bijna' waar Groot-Brittannië om vroeg, zei David Davis. De Engelse premier Theresa May wilde graag een overgangsperiode van twee jaar, zei zij onder meer in een speech eind november 2017.