Economie

Picnic gaat de Duitse grens over na succesvolle proef

19 maart 2018 12:09 Aangepast: 19 maart 2018 12:41
Een werknemer van Picnic in het distributiecentrum in Utrecht. Beeld © Archieffoto ANP

Bezorgservice Picnic gaat over een maandje ook bezorgen in enkele steden vlak over de grens in Duitsland. "Als we het in deze steden onder de knie hebben, gaan we verder uitbreiden in Duitsland", vertelt directeur en medeoprichter Michiel Muller.

Het gaat om de stedendriehoek Kaarst, Neuss en Meerbusch en stadsdeel Oberkassel van de nabijgelegen stad Düsseldorf. In totaal wonen er zo'n 300.000 mensen in de steden waar Picnic de proef heeft gedraaid.

Die regio is onder meer gekozen vanwege de ligging vlak over de grens met Nederland en omdat het dichtbevolkt is, met veel jonge gezinnen. "Die hebben weinig tijd, maar wel boodschappen nodig", zegt Muller tegen RTL Z. 

Geheime proef

Die proef is volgens hem in 'het diepste geheim gedaan', met witte auto's en onder een andere merknaam Sprinter. De proef liep zo goed, dat besloten is om er van start te gaan onder de Picnic-vlag.

Dat betekent overigens niet dat geïnteresseerden dan automatisch meteen hun boodschappen krijgen. Omdat de routes voor de elektrische vrachtwagentjes aangepast moeten worden aan de nieuwe klanten en er genoeg orderpickers en chauffeurs moeten zijn, kan het gebeuren dat mensen een paar weken moeten wachten. 

Wachtlijst

Om in Duitsland aan de slag te gaan is in de Duitse plaats Viersen een distributiecentrum geopend. Dat is volgens Muller drie keer zo groot is als dat in Nijkerk, van waaruit het bedrijf in 2015 startte. "Dat moet groot genoeg zijn om in het begin alle nieuwe klanten prima op te vangen", zegt Muller.

"Het heeft allemaal te maken met capaciteit, de bestellingen moeten in het mandje gedaan worden en bezorgd worden", vertelt Muller. "De eerste bezorging moet perfect zijn." Om dit na te streven, komen klanten soms dus eerst op een wachtlijst. Ter compensatie geeft het bedrijf een gratis product bij de eerste bestelling, door het bedrijf 'wachtverzachters' genoemd.

Miljonairsstad

De stad Meerbusch is in ieder geval goed gekozen gelet op het vermogen van de inwoners. Daar wonen afgezet tegen het aantal inwoners de meeste miljonairs van de deelstaat Nordrhein Westfalen, schreef de Westdeutsche Allgemeine Zeitung in 2016.

Het plan is om als het lukt in de eerste steden, uit te breiden naar de rest van Duitsland. Om in Duitsland aan de slag te kunnen, heeft het bedrijf een distributiecentrum geopend in Viersen en een verdeelstation in Neuss. "We volgen dezelfde strategie als in Nederland, waar we in dik 2 jaar in 37 steden aan de slag zijn gegaan. Dat moet in Duitsland ook kunnen", zegt Muller.

Uitbreidingsplannen

In Nederland bezorgt Picnic sinds 2015 en is het inmiddels actief in zo'n dertig plaatsen, vooral in het midden van het land. Doel is om binnen vijf jaar in alle steden in Nederland te bezorgen. Om dat te bereiken pompten enkele rijke Nederlandse ondernemersfamilies in totaal 100 miljoen euro in het bedrijf

Dat is genoeg om tot 2020 in hetzelfde tempo te kunnen doorgroeien: per jaar investeert het bedrijf daar ongeveer 33 miljoen in, vertelt Muller. Picnic is dus nog verlieslatend, op een omzet van 100 miljoen euro in Nederland. "De aanloopperiode kost nu eenmaal geld, in alle steden waar we langer dan zes maanden zitten, maken we winst."

Gericht op steden

Het bedrijf gaat voorlopig niet in landelijke gebieden bezorgen, daar zijn de bezorgauto's met hun maximumsnelheid van 35 km per uur niet geschikt voor, aldus Muller. "Ons concept werkt vooral in steden, omdat daar veel mensen wonen en de distributie er efficiënt is." 

Om efficiënt alle bestellingen te verzamelen, is de indeling van het distributiecentrum juist ónoverzichtelijk. We namen onlangs een kijkje in Diemen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van