Ga naar de inhoud
Economie

Fed verhoogt de rente én groeiverwachting economie

Fed-voorzitter Jerome Powell. Beeld © AFP

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verhoogt de rente met een kwart procent. De Fed gaat uit van nog twee rentestappen dit jaar en dat werd al verwacht. Gunstig voor aandelen is dat de Fed ook de groeiverwachting van de economie in de VS verhoogt.

In december ging de rente ook al met een kwart procent omhoog. Dat de rente zou worden verhoogd stond al vast en was dus door beleggers al wel 'ingeprijsd', vertelt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Door de verhoging wordt het belangrijkste rentetarief opgeschroefd naar een bandbreedte van 1,5 tot 1,75 procent. 

De Fed voorziet de rente dit jaar nog twee keer te verhogen, waarmee het op drie rentestappen uitkomt. "Dat valt mee en lag in de lijn der verwachtingen", zegt Veenstra.

Fed hoeft niet meer te doen

De koepel van Amerikaanse centrale banken verhoogt de raming voor de economische groei voor dit jaar, maar ook voor 2019. Voor de werkloosheid wordt een sterkere daling verwacht. "Daarom kan de rente omhoog", legt Veenstra uit. "Maar omdat de inflatie binnen de perken lijkt te blijven, hoeft het niet meer te doen."

Of de Fed afwijkt van de verwachtingen en nog een vierde renteverhoging doorvoert, hangt helemaal af van hoe de Amerikaanse economie en de vooruitzichten zich verder ontwikkelen.

Primeur voor Powell

Het was de eerste keer dat Jerome Powell de vergadering van de Fed voorzat. Hij nam in november het  stokje over van Janet Yellen, omdat haar termijn in februari eindigde. President Trump kon haar herbenoemen, maar koos voor Powell, die al sinds 2012 in het bestuur zat.

Beurscommentator Hans de Geus stipt nog aan dat Powell tussen de regels door zie dat als de handelsoorlog erger uitpakt dan verwacht, de rente mogelijk minder wordt verhoogd.

Dit is een artikel van