Economie

Je verdient modaal, maar hoe vind je dan een huis?

26 juli 2016 19:09 Aangepast: 30 juli 2017 20:30

Wie een modaal salaris verdient en een huis zoekt, heeft een probleem. Voor sociale huurwoningen kom je vaak niet in aanmerking, er zijn weinig huurhuizen in het vrije segment en kopen is te duur. Wat zijn de opties?

Grofweg kun je stellen dat je zo’n 50.000 euro per jaar moet verdienen, wil je een gemiddeld huur- of koophuis kunnen kopen.

Even de feiten op een rij:

- Je komt in aanmerking voor een sociale huurwoning als je maximaal 35.739 euro verdient. Gezinnen (minimaal één volwassene en één inwonend kind tot 18 jaar) mogen maximaal 39.874 euro verdienen. 

- Een gemiddeld huurhuis in de vrije sector kost volgens huurplatform Pararius.nl zo’n 1365 euro, alhoewel je in de randstad rekening moet houden met hogere bedragen en de gemiddelden daarbuiten lager liggen. Grofweg wordt aangeraden om maximaal een derde van je inkomen aan huur te besteden. Dat betekent dat je in dat geval 4095 euro bruto per maand moet verdienen.

- Een gemiddeld huis kostte de laatste maanden 234.000 euro. Om een hypotheek te kunnen krijgen voor dit bedrag, moet je zo’n 50.000 euro bruto per jaar verdienen.

Verdien je dus meer dan 35.739 euro en minder dan 50.000 euro per jaar, dan is wat creativiteit vereist, bevestigen ook Hans André de la Porte, woordvoerder van Eigen Huis en Jasper de Groot algemeen directeur van Pararius, een grote website die huurwoningen in de vrije sector aanbiedt.

Wat zijn je opties als je wilt huren?

Eerst het slechte nieuws: komende tijd zal de markt vermoedelijk niet verbeteren. Het wordt niet gemakkelijk om een huis te vinden. Kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, dan heb je twee opties: kopen of huren. 

In dat laatste geval heeft het zin om ook buiten de stad te kijken: de prijzen verschillen enorm. Zo kost een appartement in Amsterdam gemiddeld 21,98 euro per m2, terwijl je in Roermond voor hetzelfde oppervlak slechts 7,63 euro betaalt. 

Woningen in het middensegment gaan hard, zegt De Groot. Het is nuttig om meerdere keren per dag je favoriete pagina's met het woningaanbod te vernieuwen en te reageren. Daarnaast tipt hij ook om te informeren bij zogenaamde 'institutionele beleggers', die een relatief groot aanbod hebben van woningen in de vrije sector. Voorbeelden daarvan zijn Patrizia, Vesta en Vesteda. "Zij hebben geen woningen op toplocaties, waar een run op is", zegt De Groot.

En als je wat wilt kopen?

De meeste mensen kopen een huis met z'n tweeën om zo de hypotheeklasten te dekken. Ben je een starter, dan loont het om bij de gemeente te informeren naar speciale nieuwbouwprojecten, zegt André de la Porte. "Zij hebben soms kleinschalige gesubsidieerde projecten."

Een andere optie is om een opknapwoning aan te schaffen. Pas op, want daar zit wel een addertje onder het gras. Je kunt het bedrag dat je kwijt bent aan verbouwingen, niet meer volledig lenen. "De vuistregel is dat je bij een verbouwing twee keer zoveel geld in het huis stopt, dan dat het in waarde stijgt. Die stijging kun je wel lenen. Stel dus dat je voor 50.000 euro verbouwt, dan kan je 25.000 euro bij de bank lenen en moet je de rest van het bedrag ergens anders vandaan halen", zegt hij.

Momenteel is het mogelijk om 102 procent van de woningwaarde te lenen - met die extra twee procent kan je onder andere de notaris en hypotheekadviseur betalen. Over twee jaar zakt dit naar 100 procent. Op een overvolle markt, zoals in de randstad, is dat een risico. "Je ziet dat mensen na een tijd zoeken, zich mee laten slepen in de strijd uiteindelijk meer geld bieden voor een huis. Als de taxateur de waarde van het huis lager inschat dan je bod, dan moet je het overige bedrag dus op een andere manier financieren. Ga daarin dus niet te ver", waarschuwt hij.

Planning is belangrijk

Mocht je dat overkomen, dan is het goed om te weten dat er altijd een escape is: er geldt een wettelijke bedenktijd van drie dagen nadat je je handtekening hebt gezet bij de makelaar. "Als je omgeving of hypotheekadviseur de koop afraadt, kan je er dus zonder kosten en opgaaf van reden schriftelijk vanaf", zegt André de la Porte. 

Voor zowel kopers als huurders in spé geldt één belangrijke regel: wie vooruit plant, heeft meer voordeel. Kijk bijvoorbeeld naar de aanleg van nieuwe wegen, waardoor de stad waar je eigenlijk wilt wonen qua reistijd ineens veel dichterbij ligt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanleg van de A1 naar Almere, waardoor je binnen een half uur in Amsterdam kunt zijn.

Want voorlopig zal de krapte op de markt nog even bestaan, ondanks de maatregelen van minister Stef Blok om meer huurwoningen in het middensegment te stimuleren. Want die moeten helaas nog eerst gebouwd worden.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`