Ga naar de inhoud
Economie

EU wil winstbelasting voor techreuzen als Google en Facebook

Pierre Moscovici, eurocommissaris voor economische en financiële zaken. Beeld © AFP

De Europese Commissie wil dat techbedrijven belasting gaan betalen over de winsten die ze maken in de landen waar die winst ook écht is gehaald. En dat is vooral even slikken voor Amerikaanse bedrijven zoals Facebook, Twitter, Amazon en Google.

De timing van de aankondiging is opvallend. Er dreigt op dit moment een handelsoorlog tussen de EU en de VS vanwege de importheffingen op staal en aluminium die Trump wil invoeren. Eurocommissaris Cecilia Malmström is op dit moment in Washington om een uitzonderingspositie af te dwingen voor de heffingen. 

De belastingmoraal van de techbedrijven is Europese landen al lang een doorn in het oog. De bedrijven kiezen vaak een land met een mild fiscaal regime voor hun Europese hoofdkantoor en boeken daar zo veel mogelijk van hun omzet en winst. Op die manier wordt niet of nauwelijks belasting betaald in de landen waar die winst wordt gemaakt.

'Techbedrijven betalen minder'

Volgens de Europese Commissie betalen techbedrijven 9,5 procent belasting, terwijl de gemiddelde belastingdruk voor 'gewone' bedrijven 23 procent is. Dat komt doordat belastingsystemen niet zijn ingericht op bedrijven die wereldwijd actief zijn op internet.

Er is dus verandering nodig, van de twintig bedrijven die op de beurs het meeste waard zijn ter wereld zijn er negen online actief, schrijft de Commissie. Omdat onderhandelingen over belastingen voor techbedrijven bij de OESO, waar de 35 rijkste landen ter wereld in vergaderen, mislukten vanwege tegenwerking van de VS, komt de EU nu met dit voorstel. 

Winstbelasting

Als het voorstel van Eurocommissaris Pierre Moscovici wordt goedgekeurd door de lidstaten, mogen de staten zelf belasting gaan heffen op de winst die bedrijven maken in het land. In Nederland zouden bedrijven dan 25 procent vennootschapsbelasting moeten betalen, zelfs als het bedrijf geen kantoor in ons land heeft.

Lees ook: Zoveel belasting zou Facebook in Nederland moeten afdragen

Om die belasting te mogen heffen moet een bedrijf aan een van de volgende drie voorwaarden voldoen:

  • Het haalt meer dan 7 miljoen euro omzet in het land.
  • Het heeft meer dan 100.000 gebruikers in het land.
  • Er worden meer dan 3000 zakelijke contracten per jaar afgesloten. 

Wanneer de nieuwe regels ingaan, is afhankelijk van goedkeuring van de regeringsleiders, alle landen moeten er mee instemmen. Ook het Europese Parlement wordt nog om advies gevraagd. Dat betekent ook dat de regels op advies van een van die partijen nog kunnen veranderen. 

Tussenoplossing: omzetbelasting

Om tot die tijd toch al belastinginkomsten te halen uit de activiteiten van de Google's van deze wereld, stelt Moscovici een tussenoplossing voor in de vorm van een extra tijdelijke belasting. Die is ook nodig om ervoor te zorgen dat landen niet op eigen houtje al beginnen met maatregelen.

Eurocommissaris Moscovic adviseert een percentage van 3 procent, dat bedrijven moeten betalen over de omzet uit activiteiten die nu nog niet belast worden. Het gaat dan om omzet uit de verkoop van online reclame, het bieden van een platform aan consumenten waarop die iets aan elkaar kunnen verkopen en de verkoop van informatie die is verzameld over de gebruikers.

Deze maatregel geldt overigens alleen voor bedrijven met een wereldwijde omzet van meer dan 750 miljoen euro, waarvan er 50 miljoen in de EU wordt behaald. De Commissie schat dat deze extra belasting zo'n 5 miljard oplevert per jaar. 

'Discriminatie'

De lobbyorganisatie voor grote techbedrijven, de Computer & Communications Industry Association (CCIA), reageert verontwaardigd op de plannen. Het EU-plan discrimineert techbedrijven en brengt de Europese economie juist schade toe, zegt de CCIA. "Techbedrijven betalen net zoveel belasting als traditionele bedrijven", aldus vice-president Christian Borggreen.

Amerikaanse bedrijven zijn al jaren doelwit van de Europese Commissie vanwege hun lage belastingmoraal. Het bekendste voorbeeld is Apple, dat in 2016 een naheffing van 13 miljard euro voor de kiezen kreeg vanwege niet-betaalde belastingen in Ierland.