Economie

TomTom draait veel beter dan verwacht

17 april 2018 07:36 Aangepast: 17 april 2018 11:19
Beeld © Getty Images

In het eerste kwartaal daalde de omzet van TomTom met 10 procent, maar het nettoresultaat verbeterde van een verlies naar een winst van 6,4 miljoen euro. Dat is een stuk meer dan waarmee in de markt rekening was gehouden.

De afname van de omzet in de eerste drie maanden van het jaar is zoals in de markt werd verwacht. Het bedrijfsresultaat verbeterde van 34 miljoen euro tot 44,2 miljoen euro, terwijl analisten juist hadden gerekend op een lichte daling.

Onderaan de streep slaat het resultaat om van -2,2 miljoen tot plus 6,4 miljoen euro. Omgerekend per aandeel is dat van -0,01 euro tot plus 0,03 euro.

Beleggers reageren enthousiast, de koers van TomTom steeg aanvankelijk met ruim 7 procent, later werd een deel van die winst ingeleverd.

Minder navigatiekastjes

Het onderdeel van het bedrijf waar de aloude navigatiekastjes worden gemaakt, blijft matig presteren. De omzet daalde met maar liefst 28 procent, hierdoor is de tak naar omzet gemeten niet meer de grootste divisie. 

Bij de andere twee onderdelen, die kaarten en verkeersinformatie leveren aan autofabrikanten, onder andere voor de zelfrijdende auto, steeg de omzet juist.

Hogere winstmarge

Dat er bij de consumentendivisie minder omzet wordt gehaald, heeft een voordeel. De winstmarges daar zijn laag. Omdat het het aandeel van de consumententak in de totale omzet kleiner is geworden, is de bruto winstmarge juist gestegen van 63 procent tot 70 procent.

Voor heel 2018 blijft het bestuur van TomTom uitgaan van een omzet van rond de 800 miljoen euro, oftewel een daling van zo'n 11 procent, en een voor bijzondere posten gecorrigeerde winst per aandeel van rond de 0,25 euro.

Verbeterde balans

De balans van TomTom is wat verbeterd. Zo daalden de post debiteuren en halveerden de voorraden bijna. De hoeveelheid contanten steeg tot 129 miljoen euro, tegen 84 miljoen euro een jaar eerder.

Het eigen vermogen vormt ruim 52 procent van het totale vermogen, alhoewel 70 procent van de activa bestaat uit goodwill en andere immateriële vaste activa, die lastig te waarderen zijn.

'Niet te koop'

TomTom zegt niets over de toekomst van de consumententak. Onlangs waren er geruchten dat TomTom een adviseur had ingehuurd om op zoek te gaan naar mogelijke kopers. Dat werd destijds ontkend door Goddijn.

Hij zegt nu op BNR dat TomTom niet te koop staat, maar op de vraag of er wel belangstelling is geweest van mogelijke kopers wil hij niets zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van