Ga naar de inhoud
Economie

China stapt naar WTO in handelsoorlog met VS

Een containerschip bij de haven van Hong Kong. Beeld © EPA

De volgende fase in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is ingegaan. China heeft een officiële klacht ingediend bij wereldhandelsorganisatie WTO vanwege de importheffingen die de VS dreigt in te voeren op Chinese producten.

Volgens China zijn de maatregelen van Trumps regering in strijd met de algemene regels over tarieven en handel, meldt de WTO.

Het gaat China om de importheffingen die de VS aankondigde op Chinese techproducten. China klaagde samen met Rusland al eerder bij de WTO over de importheffingen op staal en aluminium.

De klachten volgen op de importheffingen op 106 Amerikaanse producten, zoals soja en auto's, waar China gisteren mee dreigde. 

Lange adem

Bij deze organisatie worden handelsgeschillen beslist via een arbitragepanel. Van klacht tot finaal oordeel na beroep duurt ten minste een jaar en drie maanden (zie kader hieronder). Tijdens dit proces blijven de heffingen van kracht, vertelt een woordvoerder van de WTO. 

Handelsconflict? Zo vechten landen dat uit bij de WTO:

Een arbitragepanel wordt ingesteld als extra overleg tussen de twee ruziënde partijen na uiterlijk 60 dagen niets oplevert. Het klagende land (China in dit geval) kan dan om zo'n panel vragen. De VS kan zo'n panel één keer blokkeren, maar als de EU het voor een tweede keer vraagt, komt het er toch.

Het panel gaat vervolgens aan de slag door het horen van beide partijen, die zich ook nog mogen verweren getuigen mogen horen. Daarna volgt een eerste versie van het rapport en ook een tussenversie waar de twee partijen commentaar op mogen geven. 

Unanimiteit nodig

Het eindrapport gaat naar alle 164 leden van de WTO. De overkoepelende Dispute Settlement Body neemt het advies over en dan wordt het advies van het panel overgenomen als regel. Alleen als alle landen het niet met het advies eens zijn, gaat het van tafel.

Landen kunnen nog wel in beroep tegen de uitspraak. Daar wordt alleen gekeken of het advies wel volgens de regels is gegeven, er kan geen nieuw bewijs worden ingebracht. De conclusie van het panel kan aangepast, bekrachtigd of afgewezen worden. 

De Dispute Settlement Body kan het advies overnemen of weigeren, maar weigering kan alleen als alle leden het niet eens zijn met het oordeel. Dat is onwaarschijnlijk, aangezien de klager óók lid is. 

Bron: RTL Z
Meer over