Ga naar de inhoud
Economie

Trump: handelsoorlog met China snel voorbij

De haven van Los Angeles. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump is vol vertrouwen dat de handelsoorlog met China binnenkort voorbij is. China zal de door hem verfoeide handelsbarrières verwijderen, tweette Trump.

Behalve dat er gelijke invoerheffingen gaan gelden voor beide landen, komen er ook nieuwe afspraken over intellectueel eigendom. Chinese regels hierover waren reden voor Trump om de handelsoorlog met China te starten.

Het land voert een 'oneerlijke industriële politiek' in de ogen van Trump, door buitenlandse bedrijven te dwingen hun technologie te delen met Chinese bedrijven als ze in China actief willen zijn. Om dit aan te pakken, kondigde Trump invoerheffingen aan van 25 procent op Chinese producten.

Nerveuze beleggers

China reageerde hierop door te dreigen met invoerheffingen op Amerikaanse producten en een klacht in te dienen bij wereldhandelsorganisatie WTO. Dat conflict liep de afgelopen weken steeds hoger op, met nerveuze beleggers en dalende beurskoersen als gevolg.

Volgens Trump is er geen reden tot zorg, hij en de Chinese president Xi Jinping 'blijven voor altijd vrienden, wat er ook gebeurt'. Trump verwacht dat China wel zal buigen voor zijn eisen, 'omdat dit het enige juiste is'.

Handelstekort van 375 miljard

De Verenigde Staten exporteerden vorig jaar ter waarde van 130 miljard dollar naar China, omgekeerd werd ter waarde van 505 miljard dollar vanuit China naar de VS verscheept. Dat zorgt voor een tekort van 375 miljard dollar op de Amerikaanse handelsbalans