Ga naar de inhoud
Economie

Facebook betaalt 5,9 miljoen euro aan beveiliging Zuckerberg

Zuckerberg tussen zijn bodyguards in de Amerikaanse senaat. Beeld © EPA

Hij is een van de belangrijkste topmannen ter wereld en dus mag het ook wel wat kosten: de beveiliging van Facebooktopman Mark Zuckerberg. In 2016 betaalde het bedrijf 3,9 miljoen euro, vorig jaar 5,9 miljoen euro.

Die extra beveiliging is nodig omdat Zuckerberg veiligheidsrisico's loopt vanwege zijn positie als oprichter en topman, schrijft het bedrijf in een melding bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities Exchange Commission (SEC).

Miniatuurvoorbeeld

Ook tijdens een rondje hardlopen wordt Zuckerberg omringd met bodyguards, zoals hier in Berlijn in 2016. (Foto: EPA)

Facebook betaalt de beveiliging van Zuckerberg omdat hij zo belangrijk is voor het bedrijf. De kosten die het bedrijf daarvoor maakt, zijn volgens Facebook 'passend en noodzakelijk'. Het bedrijf betaalt het onderhoud van de beveiligingsinstallaties van Zuckerbergs huizen in San Francisco en Palo Alto en de inhuur van beveiligingspersoneel.

Privéjets ook betaald

Verder betaalt Facebook Zuckerbergs vluchten met privéjets omdat dit onderdeel is van zijn beveiliging. Waarom de kosten zo gestegen zijn, is onduidelijk. In 2016, het jaar waarin het bedrijf voor het eerst überhaupt open kaart speelde over de beveiligingskosten, gaf het dezelfde verklaring

Ook voor Sheryl Sandberg, de chief operation officer van het bedrijf, betaalt Facebook de beveiligingskosten. Haar beveiliging lijkt wel minder streng dan die van Zuckerberg: vorig jaar was Facebook er 2,1 miljoen euro aan kwijt.

Apple is minder kwijt aan beveiliging Cook

Dat is overigens nog steeds stukken meer dan Apple, toch het meest waardevolle bedrijf op de beurs, uitgeeft aan het beveiligen van topman Tim Cook. Hij kreeg vorig jaar voor ongeveer een kwart miljoen vergoed voor beveiligingskosten en het reizen per privéjet.