Ga naar de inhoud
Economie

Vertrouwen in Facebook nog niet terug na verhoor Zuckerberg

Mark Zuckerberg tijdens een verhoor in het Amerikaanse congres. Beeld © EPA

Het verhoor van Mark Zuckerberg in het Amerikaanse congres zorgde voor rust bij beleggers van Facebook. Maar bij gebruikers is het vertrouwen in de socialmediagigant nog niet terug, verre van zelfs.

Uit twee Amerikaanse onderzoeken blijkt dat gebruikers er, ondanks de twee verhoren van Zuckerberg, nog lang niet zeker van zijn dat hun privacygevoelige gegevens veilig zijn bij Facebook.

Lees ook: Zuckerbergs spiekbriefje: respectvol antwoorden, Apple aanpakken

In een enquête van de Amerikaanse denktank​ Ponemon Institute is slechts een kwart van de ondervraagden het eens met de stelling dat Facebook er alles aan doet om hun persoonlijke data te beschermen, schrijft de Financial Times.

Tot schandaal: 79 procent vertrouwen

Ponemon stelt deze vraag al sinds 2011. Tot het Cambridge Analytica-schandaal halverwege maart aan het licht kwam, steeg het aantal mensen dat het eens was met de stelling bijna onafgebroken. Vorig jaar had 79 procent van de ondervraagden er wel vertrouwen in dat hun persoonlijke gegevens wel veilig waren bij het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld

Nadat bekend werd dat de data van 87 miljoen gebruikers bij het Britse databedrijf Cambridge Analytica was beland, daalde dat percentage tot 27 procent. Daarna ging het vertrouwen weer iets omhoog, maar na de verhoren in de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden daalde het weer.

De ondervraagden zijn vooral verontwaardigd dat Facebook al in 2015 van het datalek wist, maar dat nooit bekend heeft gemaakt.

Nog lange weg te gaan

Uit een onderzoek van de Amerikaanse technieuwssite Recode blijkt ook dat Facebook nog een lange weg te gaan heeft om het vertrouwen van consumenten terug te winnen.

Op de vraag bij welk techbedrijf persoonlijke data het minst veilig is, antwoordde meer dan de helft: Facebook.

Miniatuurvoorbeeld

Uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws bleek vorige week dat ruim de helft van de Nederlandse gebruikers overweegt hun account te verwijderen

Of gebruikers ook echt afscheid nemen van Facebook, is maar zeer de vraag. Na de oproep van tv-presentator Arjen Lubach om Facebook vaarwel te zeggen, deden ongeveer 10.000 gebruikers dat, terwijl ruim 30.000 hadden aangekondigd mee te doen. 

Beleggers wel gerustgesteld

Het verloop van het verhoor van Zuckerberg had een heel ander effect op beleggers: na afloop ervan steeg het aandeel Facebook in waarde, schrijft Reuters

Miniatuurvoorbeeld

De koers staat overigens nog wel ruim onder de koers van voor het bekend worden van het schandaal.

Lees ook: Dit is wat Google en Facebook over jou weten (en zo pas je het aan)

Dit is een artikel van