Ga naar de inhoud
Economie

VVD en CDA op de bres voor zzp'ers: maak eind aan BSN in btw-nummer

Beeld © ANP

Als gemeenten je burgerservicenummer publiceren, is dat een datalek, maar in het btw-nummer van zzp'ers is het BSN-nummer standaard opgenomen. Daar moet een eind aan komen, vinden regeringspartijen VVD en CDA.

Het BSN is een bijzonder persoonsgegeven, daarom gelden er extra strenge privacyregels voor. Het nummer wordt door overheidsdiensten gebruikt in het contact met burgers. Als het in verkeerde handen valt, kan daar identiteitsfraude mee gepleegd worden. 

"Iedereen zit er bovenop: je BSN-nummer mag niet in verkeerde handen vallen omdat je er allemaal diensten mee aan kunt vragen", legt Kamerlid Harry van der Molen (CDA) uit. "Dan is het gek dat de Belastingdienst zzp'ers dwingt dit nummer te publiceren en ook nog eens aan hun opdrachtgevers te sturen."

'Onwenselijk'

"Er zijn ruim 1 miljoen zzp'ers in NL, dus het is de hoogste tijd om dit aan te pakken", vertelt Helma Lodders, Kamerlid voor de VVD. "Voor het rijbewijs hebben we dit al gedaan, door het BSN naar de achterkant te verplaatsen."

Sinds 2014 is het BSN op identiteitsbewijzen van de voor- naar de achterkant verplaatst. Op deze manier is het niet zichtbaar op kopieën die bijvoorbeeld door hotels, autoverhuurbedrijven of werkgevers gevraagd worden. "Dat dit bij het btw-nummer niet zo is, is onwenselijk", aldus Lodders.

Om de Belastingdienst te dwingen dit aan te passen, hebben Van der Molen en Lodders samen met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66).

Tijd begint te dringen

Het is niet voor het eerst dat de kwestie aan bod komt in de Tweede Kamer en dat is ook de reden dat met Kamervragen wordt geprobeerd iets aan de situatie te veranderen.

"Een wetsvoorstel is een ingewikkeld proces, en het is maar de vraag of we de wet moeten veranderen, omdat dit een uitvoeringskeuze is", legt Van der Molen uit. "Als we de minister nu zo ver krijgen om er iets aan te doen, dan zijn we klaar."

Of de Belastingdienst zijn werkwijze gaat aanpassen, wil een woordvoerder niet zeggen omdat de Kamervragen eerst beantwoord moeten worden.

Nieuwe wetgeving

De tijd begint ook te dringen volgens hem, omdat vanaf 25 mei nieuwe privacywetgeving van kracht is. Het gaat om de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangt. Onder die Europese regelgeving is het BSN weliswaar geen bijzonder persoonsgegeven meer, maar er komen wel speciale regels voor.

Privacyautoriteit Autoriteit Persoonsgegevens doet overigens al sinds juni vorig jaar onderzoek of het überhaupt wel mag wat de fiscus doet. Dat onderzoek bevindt zich in de afrondende fase, laat een woordvoerder van de AP weten.

KvK dwingen gegevens af te schermen

De VVD gaat met extra Kamervragen nog een stapje verder om de privacy van zzp'ers beter te beschermen. De partij wil dat staatssecretarissen Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) en Snel de Kamer van Koophandel dwingt om privé-adressen van zzp'ers af te schermen.

Wie zijn bedrijf bij de KvK registreert, een verplichting voor ondernemers, moet ook de adresgegevens van zijn bedrijf opgeven. Voor zzp'ers is dat vaak hetzelfde als het thuisadres, omdat ze geen bedrijfspand hebben.

'Thuisadres in handen kwaadwillenden'

"Kwaadwillenden kunnen dan niet alleen je BSN-nummer vinden, maar ook je thuisadres. Stel je bent onderzoeksjournalist, dan wil je niet dat mensen waar je over schrijft, weten waar jij met je gezin woont", aldus Lodders, die optrekt met fractiegenoot Martin Wörsdörfer.

Het voorstel gaat het CDA een stap te ver. "Ondernemers moeten ook gevonden kunnen worden", geeft Van der Molen als argument. Het publiceren van adresgegevens is ook geen datalek, daar zit ook nog een juridisch verschil, aldus Van der Molen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van