Ga naar de inhoud
Economie

Akzo verkoopt chemietak voor 10,1 miljard aan investeerder Carlyle

President-commissaris Antony Burgmans (links) en topman Thierry Vanlancker. Beeld © Archieffoto ANP

AkzoNobel heeft een koper gevonden voor de chemietak die sinds vorig jaar in de etalage stond. Het Amerikaanse private equityfonds Carlyle heeft de biedingenstrijd gewonnen.

Het bedrijf betaalt 10,1 miljard euro voor de divisie, inclusief schuld, meldt Akzo. ​Na aftrek van die schuld en de kosten voor het los zetten van de divisie, blijft er nog 7,5 miljard over

De transactie wordt voor het eind van dit jaar afgerond, verwacht het bedrijf. Hoe snel dat gaat, is onder meer afhankelijk van of de betrokken toezichthouders toestemming geven. Ook wordt nog advies gevraagd aan de ondernemingsraden. De aandeelhouders van Akzo gaven eind november vorig jaar al goedkeuring voor de geplande verkoop

'Mijlpaal bereikt'

"Vandaag hebben we een mijlpaal bereikt met het creëren van twee gerichte, goed presterende ondernemingen die waarde opleveren voor alle belanghebbenden", aldus topman Thierry Vanlancker in een persbericht.

Carlyle moest het opnemen tegen rivalen als Apollo Management, een combinatie van Bain Capital met Advent International en het Nederlandse HAL Investments. 

Goedmakertje beleggers

AkzoNobel liet vorige maand weten dat de afsplitsing van de chemietak intern is afgerond. Het bedrijf sluist de opbrengsten van de verkoop door naar de aandeelhouders. Daarmee hoopt AkzoNobel ze tevreden te stellen nadat een mogelijk lucratieve overname van het gehele bedrijf door branchegenoot PPG Industries vorig jaar niet doorging.

Als voorschot op de verkoop van de tak, die onder meer Jozo-zout en grondstoffen voor cosmetica maakt, mochten beleggers vorig jaar al 1 miljard euro aan extra dividend verdelen

Lees ook: Van de letters Akzo is alleen de Z nog over

De letter Z in Akzo staat voor zout, wat al bijna honderd jaar door het bedrijf werd gewonnen in Twente. Wij namen daar vorig jaar een kijkje: