Ga naar de inhoud
Economie

Malmström: Plaag van protectionisme bedreigt wereldhandel

Eurocommissaris Cecilia Malmström. Beeld © AFP

Steeds meer landen beschermen hun eigen markten ten koste van bedrijven in exporterende landen. Vooral G20-landen, de grootste economieën ter wereld, blijken zich er schuldig aan te maken.

Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Commissie vandaag heeft gepubliceerd. Het afgelopen jaar zijn er 36 nieuwe handelsbarrières opgeworpen waar EU-landen last van hebben. Het totaal komt daarmee uit op 372 stuks.

Dreigende taal

En dat schiet de Commissie in het verkeerde keelgat. Eurocommissaris van Handel Cecilia Malmström reageerde dan ook fel. "We zien duidelijk dat de plaag van protectionisme zich uitbreidt."

De constatering ging gepaard met het dreigement dat de EU niet zal aarzelen om 'de middelen die voorhanden zijn' te gebruiken tegen de landen die zich niet aan de 'spelregels' van de internationale handel houden. Malmström ging verder niet in op welke middelen zij doelt.

Rusland koploper

Brazilië, Rusland, China en India werpen de meeste belemmeringen op. De laatste drie deden er in 2016 nog een schepje bovenop. Ook landen als Zwitserland, Algerije en Egypte namen maatregelen om hun markt af te schermen.

Rusland is de absolute koploper met 33 handelsbarrières. Brazilië, China en Inda hebben er elk 23.

Grote verschillen

Tussen de verschillende soorten barrières zitten wel grote verschillen. Zo kan een barrière een importheffing zijn, waardoor exporteren naar dat land duurder wordt, maar ook 'nodeloos strenge' regelgeving kan bijvoorbeeld als handelsbarrière worden gezien.

Bron: RTL Z