Economie

'Unilever verkiest Rotterdam boven Londen voor hoofdkantoor'

14 maart 2018 14:19 Aangepast: 14 maart 2018 18:25
Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld © Archieffoto ANP

Unilever lijkt de knoop te hebben doorgehakt: het Londense hoofdkwartier wordt opgedoekt, het hoofdkantoor van de voedsel- en levensmiddelenreus in Rotterdam wordt daarmee de enige hoofdvestiging van het bedrijf. Morgen wordt dit offcieel aangekondigd, meldt het Britse Sky News op basis van bronnen.

Unilever wil niet reageren op de berichtgeving, het bedrijf maakt de beslissing 'voor het eind van de maand' bekend, aldus een woordvoeder.

Volgens de Britse nieuwszender komen de toezichthouders van de Britse en de Nederlandse raden van bestuur vanmiddag bij elkaar om het besluit af te ronden. Bronnen in de City, het Londense financiële centrum, waarschuwen nog wel dat de raden van bestuur het voorstel ook nog moeten goedkeuren.

Dividendbelasting

Over de keuze van Unilever is veel te doen, onder meer omdat de keus als argument werd gebruikt door de regering Rutte III in de discussie over het afschaffen van de dividendbelasting. Dat kost de schatkist 1,4 miljard euro.

De discussie die hierover ontstond, was in november reden voor het bedrijf om de beslissing die eigenlijk eind vorig jaar genomen zou worden, uit te stellen.

Slecht nieuws voor May

Als Unilever Londen verlaat, is dat slecht nieuws voor de Britse premier Theresa May. Vanwege de brexit is een felle strijd gaande tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie om bedrijven die vanwege de brexit twijfelen of ze nog in Londen willen blijven.

Als Unilever vertrekt, is dat koren op de molen van May's critici die waarschuwen voor banenverlies als gevolg van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Bescherming tegen overnames

Unilever besloot tot het beëindigen van de duale structuur na de mislukte overnamepoging van het Amerikaanse Kraft Heinz. Eén in plaats van twee hoofdkantoren scheelt geld en het is makkelijker om te beschermen tegen vijandige overnames.

Een keuze voor Rotterdam is in dat licht gezien ook logisch: Nederlandse wetgeving biedt meer mogelijkheden voor het inbouwen van beschermingsconstructies dan de Britse.

`