Ga naar de inhoud
Economie

Familie Blokker bouwt 110 Xenos-winkels om tot Casa

Beeld © Archieffoto ANP

Winkelketen Casa komt naar Nederland. De familie Blokker, eigenaar van Casa, koopt alle Xenos-winkels en bouwt 110 van de 170 winkels om. Als gevolg van de deal verliezen 180 mensen hun baan.

De eerste 50 Casa-winkels zijn voor het eind van dit jaar omgebouwd, de overige 60 volgt voor de zomer van 2019. Wat de familie Blokker gaat doen met de 60 overgebleven Xenos-winkels wordt in de komende maanden besloten. 

Casa heeft een hoofdvestiging in België en is al actief in acht Europese landen, waaronder België, Frankrijk, Spanje en Italië. Het bedrijf verkoopt spullen om huis en tuin mee in te richten.

Miniatuurvoorbeeld

Het interieur van een Casa-winkel. (Foto: Casa) 

Hoofdkantoor Xenos gaat dicht

Dankzij de verkoop van Xenos kan Blokker Holding het hoofdkantoor en distributiecentrum van Xenos in Waalwijk sluiten, daardoor verdwijnen 180 van de in totaal 2930 Xenos-banen. Er gaan er 1900 mee naar Casa en de resterende 850 blijven aan de slag voor Xenos. 

Eind vorig jaar verkocht Blokker Holding al de Duitse filialen van de Xenos

Familie Blokker

De familie Blokker neemt Xenos over van Blokker Holding, waar het ook eigenaar van is. Hoeveel er wordt betaald voor de overname van de Xenos-winkels, wil Blokker Holding niet zeggen. Vooral Ab Blokker, die samen met zijn inmiddels overleden broer Jaap het bedrijf opzette, is erg actief bij Casa.

Dat proces zal nauwlettend gevolgd worden door vakbond CNV, die wel blij is dat 'de neergang bij Xenos wordt verzacht', aldus CNV-bestuurder Martijn den Heijer. 

De verkoop van Xenos aan de familie Blokker is 'de beste oplossing voor alle partijen', zegt de woordvoerder van Blokker Holding. Dat 180 mensen op het Xenos-hoofdkwartier hun baan kwijt zijn, is natuurlijk 'heel verdrietig en spijtig'. Bij een reorganisatie in 2016 werden er al 250 banen geschrapt bij Xenos.

Blokker slankt af

Met de verkoop van de Xenos-winkels is Blokker's doel om alle andere ketens af te stoten weer een stap dichterbij. Alleen Big Bazar en Maxi Toys staan nog in de etalage.

Sinds het bedrijf in 2016 aankondigde alleen nog maar verder te willen met Blokker, werden Intertoys, Leen Bakker en Cook&Co verkocht of gesloten. Ook werden er winkels van Blokker zelf verkocht

De grote omslag bij Blokker verloopt zeer moeizaam. Vorig jaar rapporteerde het bedrijf een verlies van 180 miljoen euro in 2016. Dat was volgens het bedrijf vooral te wijten aan de modernisatie van de winkelketen, die veel geld kost.