Economie

Trump blokkeert Qualcomm-overname om veiligheidsredenen

13 maart 2018 00:15 Aangepast: 13 maart 2018 08:16
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een presidentieel bevel getekend waarin hij de voorgestelde overname van de Amerikaanse chipgigant Qualcomm door het in Singapore gevestigde Broadcom blokkeert.

De deal, die 117 miljard dollar (95 miljard euro) waard is, brengt volgens Trump de nationale veiligheid in gevaar.

Het is een zeer uitzonderlijke actie die de president neemt na een aanbeveling van de Committee on Foreign Investment in the US (CFIUS), die buitenlandse overnames van Amerikaanse bedrijven beoordeelt.

Veiligheid in het geding 

De beslissing om de deal te blokkeren volgt een paar uur nadat de ceo van Broadcom, Hock Tan, een ontmoeting had met veiligheidsfunctionarissen van de Amerikaanse overheid, bericht Bloomberg.

'Er zijn geloofwaardige aanwijzingen' die Trump doen geloven dat Broadcom na een overname van Qualcomm 'actie kan ondernemen die de nationale veiligheid van de Verenigde Staten dreigt te schaden'.

Vrees voor Huawei

In Washington wordt vooral gevreesd dat de VS zijn leidende positie op het gebied van technologie en het ontwerp van de nieuwste generatie smartphones zou verliezen aan China. Qualcomm is een van de grootste concurrenten van het Chinese Huawei, schrijft Reuters.

Na de overname zou Qualcomm die strijd mogelijk verliezen, als Broadcom in het researchbudget zou gaan snijden. De CFIUS waarschuwde bovendien voor banden tussen Broadcom en 'buitenlandse mogendheden'. Als Qualcomm zijn leidende rol in het ontwikkelen van 5G-technologie zou verliezen aan Huawei, is dat een 'substantieel' risico voor de nationale veiligheid van de VS, volgens de commissie.

Maanden touwtrekken

Het van oorsprong Amerikaanse Broadcom zat al maanden achter Qualcomm aan, het verhoogde begin februari het bod naar 121 miljard dollar. Toen Qualcomm als tegenzet het eigen bod op het Nederlandse NXP verhoogde, was dat weer reden voor Broadcom om het bod te verlagen. De 117 miljard die nu op tafel lag, maakte het overigens nog steeds de meest waardevolle deal in de tech-industrie ooit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van