Economie

Grootste schip ter wereld Pioneering Spirit vertrokken naar eerste klus

06 augustus 2016 09:53 Aangepast: 30 juli 2017 18:00
De Pioneering Spirit op weg naar Hoek van Holland. Beeld © ANP

Het grootste schip ter wereld, de Pioneering Spirit, is vanochtend in alle vroegte uit de Rotterdamse Haven vertrokken op weg naar de eerste klus.

Rond 5:30 vertrok het schip van offshorebedrijf Allseas uit de Rotterdamse Prinses Alexiahaven, vergezeld door een boot met honderden toeschouwers. Vanwege de grote belangstelling om het schip uit te zwaaien, regelde het Havenbedrijf een grotere boot dan informatiecentrum FutureLand in eerste instantie wilde inzetten. Hierdoor konden in totaal 500 geïnteresseerden het vertrek vanaf het water volgen, schrijft RTV Rijnmond. 

Thumbnail

Via het Yangtze- en het Beerkanaal vaart het schip naar Hoek van Holland om daar het ruime sop te kiezen. Foto: ANP

De Pioneering Spirit, bijna 400 meter lang en ruim 100 meter breed, kan als enige schip ter wereld boorplatformen in z'n geheel uit het water liften en vervoeren. Dat kan dankzij de twee reusachtige rompen die het schip heeft, waarmee het zich als het ware om een boorplatform heen manoeuvreert. Met behulp van hefbalken en het lozen van ballastwater kan een booreiland binnen 8 seconden van zijn sokkel gehesen worden. 

Zware klussen

In totaal kan het schip een gewicht tillen van 48.000 ton, omgerekend zes Eiffeltorens. Aan het schip is bijna 30 jaar gewerkt, de totale bouwkosten kwamen uit op 2,6 miljard euro. 

Thumbnail

De Pioneering Spirit gezien vanuit een loodsboot. Foto: ANP 

De eerste klus voor het schip is het ontmantelen van een boorplatform voor de kust van Noorwegen. 

RTL Z kreeg een rondleiding aan boord van het schip, bekijk hier de foto's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore