Economie

EU dreigt Chinezen te straffen voor importheffingen VS

26 maart 2018 15:20 Aangepast: 27 april 2018 18:04
Havenarbeiders behandelen aluminium in de haven van Antwerpen. Beeld © ANP

De Europese Commissie gaat de importtarieven van staalproducten onderzoeken en, indien nodig, tarieven opleggen 'om Europese staalproducenten te beschermen'. Het is een reactie op het instellen van importheffingen door de VS waar juist China de dupe kan worden.

Een van de mogelijke gevolgen van het Amerikaanse besluit is namelijk dat er meer goedkoop Chinees staal naar de EU komt, als de Amerikanen staal uit China zwaarder gaan belasten. Dat wil de Europese Commissie voorkomen.

Safeguards

Het onderzoek naar protectionistische maatregelen, in dit geval dus importheffingen (safeguards) is één van de drie maatregelen die de Commissie al eerder aangekondigde te gaan nemen. Het is een reactie op de Amerikaanse importheffingen op staal- en aluminium die de VS vrijdag oplegde aan verschillende landen. De EU werd hier tijdelijk van uitgezonderd. 

Hoewel de gesprekken met de VS doorgaan gaat de Commissie ervan uit dat de tijdelijk uitzonderingspositie voor de EU wordt omgezet in een permanente, zei een woordvoerder van de Commissie zei tijdens een persconferentie

Safeguards

De Commissie kan protectionistische maatregelen instellen als er ineens veel staal op de Europese markt wordt gedumpt door bijvoorbeeld China. Dat land heeft sinds vrijdag wel te maken heeft met de Amerikaanse importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium.

Zie ook: Dit is de EU van plan als Trump z'n handelsoorlog doorzet

Door die heffingen van de VS vreest de EU dat landen als China meer staal en aluminium kwijt willen op de Europese markt. Om dat tegen te gaan kan de EU zelf ook de importheffingen verhogen, alleen mag dat niet zomaar.

Voordat de EU heffingen mag opleggen, moet er eerst een plotselinge stijging van aanbod van staal worden vastgesteld en moet er marktonderzoek worden gedaan. Dit laatste gaat nu gebeuren en over uiterlijk negen maanden moet er dan een aanbeveling liggen. 

Marktverstoring

Sinds 2016 wordt de import van staal in de EU bijgehouden via een speciaal surveillancesysteem. Volgens het bericht van de Commissie is er bewijs dat bepaalde staalproducten meer dan voorheen hun weg naar Europa vinden. 

Dat is een trend die sterker wordt nu de toegang voor deze producten op de Amerikaanse markt beperkt is, aldus de Commissie, en staalproducten uit andere landen nu hun weg naar Europa vinden en hier 'de markt verstoren' en prijzen beïnvloeden. 

Bestaande heffingen

Op dit moment zijn er al flinke EU-heffing op staal uit China. Begin deze maand werden die heffingen voor pijpen van roestvrijstaal met nog eens vijf jaar verlengd. Die heffingen lopen uiteen van 48,3 tot 71,9 procent.​

Eerder dit jaar werden de importheffingen op gewoon roestvrijstaal uit China al met vijf jaar verlengd. Daarop rusten heffingen tussen de 17,2 en 27,9 procent. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van