Economie

VS stuurt lijst met eisen naar China in handelsconflict

26 maart 2018 10:34 Aangepast: 27 april 2018 08:56
Een lading sojabonen wordt verplaatst in de haven van Nantong in China. Beeld © AFP

Een handelsgezant van de VS heeft vorige week een brief naar China gestuurd met daarin het verzoek om de invoerheffing op Amerikaanse auto's te verlagen, meer Amerikaanse halfgeleiders (gebruikt in computerchips) te kopen en Amerikaanse bedrijven meer toegang te geven tot de Chinese financiële markten.

Dat meldt de Wall Street Journal vandaag op basis van anonieme bronnen. Volgens de krant zouden de Amerikanen willen onderhandelen over importtarieven. Met de 'eisenlijst' wil Trump het ontstane handelstekort als gevolg van het conflict terugdringen.  

"Hier kunnen de Chinezen in ieder geval wel wat mee", zegt Sjoerd den Daas, onze correspondent in China. Volgens hem hebben de Chinezen eerder al gezegd dat ze, als er een concreet pakket ligt, ze best bereid zijn om wat te geven op bepaalde fronten. "Er is beweging en de Chinezen zullen dit alleen maar verwelkomen, die houden wel van onderhandelen."  

'Chinezen geen haast'

Wel zullen de Chinezen er volgens hem alles aan doen om een voor hun zo gunstig mogelijke deal eruit te slepen. "Zelfs al zijn er concrete afspraken, die op papier staan, dan nog proberen ze dan vaak achteraf de voorwaarden weer te veranderen. Alles om de boel te rekken zodat de tegenpartij nog meer over de brug komt", legt Den Daas uit.

Volgens hem hebben de Chinezen ook absoluut geen haast. "Die laten hun muur liever nog even staan, totdat hun bedrijven in auto's en halfgeleiders, wel een goed aandeel hebben en de concurrentie aankunnen met de Amerikanen."      

Conflict

Trump heeft afgelopen vrijdag een importheffing ingevoerd op staal en aluminium en wil die uitbreiden naar andere producten uit China en zo de 'oneerlijke industriële politiek' van China aanpakken. Die zou de Amerikaanse economie jaarlijks tientallen miljarden euro schade toebrengen. 

Zie ook: China en Rusland klagen bij WTO over staalheffingen Trump

Het Chinese ministerie kwam vorige week in reactie hierop met een lijst van 128 Amerikaanse producten waarvoor extra importheffingen moeten gaan gelden. Het gaat onder andere om fruit, noten, wijn, stalen pijpen, aluminium, varkens en gemodificeerde alcohol waarvoor heffingen van 15 of 25 procent moeten gaan gelden. 

Beurzen reageren heftig op het nieuws en vrezen een handelsoorlog. Wall Street had vorige week de slechtste handelsweek in twee jaar tijd.

Uitzonderingspositie

De EU heeft een tijdelijke uitzonderingspositie gekregen op de importheffingen van 25 procent op staal en 10 procent voor aluminium, samen met Canada, Mexico, Australië, Argentinië, Brazilië en Zuid-Korea. Dat wil niet zeggen dat de Europese leiders gerustgesteld zijn.

Open handel met gelijkwaardige spelregels is de toekomst, schreven zij vorige week in een verklaring.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van