Economie

Forse bonus bankiers bij beursgang NIBC: 'Verkeerd signaal'

20 maart 2018 09:38 Aangepast: 22 april 2018 11:27
Beeld © Archieffoto ANP

De Haagse zakenbank NIBC keert een bonus van ruim een miljoen euro per persoon uit aan de top bij de beursgang. Het enige dat de drie bestuurders in ruil daarvoor hoeven te doen, is vier jaar blijven.

De drie leden van de raad van bestuur krijgen ieder een bonus van 180 procent van hun vaste brutosalaris om de continuïteit van het bedrijf te garanderen, staat in het prospectus. Bestuursvoorzitter Paulus de Wilt ontvangt een vast jaarsalaris van 825.000 euro, wat een bonus van bijna 1,5 miljoen euro oplevert. 

De timing is ongelukkig, nu beloningen voor bankiers onder een vergrootglas liggen na de omstreden loonsverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Die werd na de ophef die erover ontstond, binnen vijf dagen teruggedraaid

Tonnen

De financieel baas Herman Dijkhuizen en risicobestuurder Reinout van Riel krijgen jaarlijks een vast loon van zes ton, hun bonus is daarmee 1,1 miljoen euro. De bank keert de bonussen uit in aandelen, die in tranches verdeeld over vier jaar mogen worden verzilverd. 

Andere bestuurder van de bank zoals Saskia Hovers, Michel Kant en Caroline Oosterbaan krijgen elk een bonus van 577.500 euro bij de beursgang  van komende vrijdag.

Hoger dan bonusplafond

De bonussen zijn hoger dan de 20 procent van hun vaste salaris die bankiers mogen krijgen. Maar omdat het gaat om een beloning in het kader van een 'duurzame organisatiewijziging' en bedoeld is om de bestuurders te houden, mag het wel.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank checkt of een bonus hieraan voldoet, dat is blijkbaar zo, aangezien het prospectus is goedgekeurd, concludeert Het Financieele Dagblad

'Buitenproportioneel'

"Als je van je werk houdt, is een bonus van dit kaliber buitenproportioneel", zegt vakbondsbestuurder Gerard van Hees van FNV. "Zeker na de commotie rond de beloning van ING-topman Ralph Hamers is dit onbegrijpelijk. Het is een totaal verkeerd signaal van NIBC."

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is kritisch. "Een aanblijfbonus op zich is niet zo problematisch. Dat is goed voor de continuïteit van de bank na de beursgang", zegt VEB-directeur Paul Koster. "Wat wel een probleem is, is dat de bonus niet gekoppeld is aan doelstellingen. Wie zoveel extra krijgt moet in de toekomst wel echt gaan presteren."

Daarnaast moet de bank waken voor 'scheefgroei' tussen de beloningen van de top en de rest van het personeel, aldus de VEB.

Ministeriële goedkeuring

De commotie over de salarisverhoging van 50 procent voor Hamers leidde tot een wetsvoorstel om salarisverhogingen voor bankiers van systeembanken te laten goedkeuren door de minister van Financiën. NIBC is overigens geen systeembank en schrijft op de eigen site dat het zonder overheidssteun de financiële crisis overleefde. 

Dat klopt niet. De bank ontving weliswaar géén lening, maar maakte wel gebruik van de garantieregeling van de staat. Hierdoor kon de bank obligaties uitgeven die werden gedekt door de overheid. In totaal gaf de staat garanties af voor 6,4 miljard euro. 

Eind december 2014 loste NIBC de laatste obligatie af die was gedekt door de garantieregeling. In ruil voor de garanties betaalde de bank een premie, waarmee de staat tussen 2008 en 2014 258 miljoen euro verdiende. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van