Economie

Alarm over tekort aan personeel in de zorg

12 maart 2018 08:00 Aangepast: 05 april 2018 14:02
Archieffoto. Beeld © ANP

Het aantal vacatures in de zorg waar geen geschikte kandidaat voor is te vinden groeit hard dit jaar, waarschuwt uitkeringsinstantie UWV. Dat komt omdat er meer geld naar de zorg gaat en bijna een kwart van de werknemers in de branche ouder is dan 55 jaar.

In de verpleging, verzorging en thuiszorg werken bijna 1,1 miljoen mensen, dat is ongeveer 13 procent van alle banen in Nederland. Dit jaar komen er tussen de 120.000 en 130.000 banen bij, verwacht het UWV. Er komen veel nieuwe arbeidsplaatsen beschikbaar doordat extra geld wordt gestoken in verbetering van de kwaliteit in verpleeghuizen. 

Het vinden van personeel is op lastig, vanwege de steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Vooral in de zorg, de bouw, de industrie en in de it zijn meer banen dan mensen die ze kunnen invullen. Vooral verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau zijn lastig te vinden.

Waarom de werkdruk in de zorg zo hoog is

Uit onze serie 'Lieve Premier' van vorig jaar: de helft van het zorgpersoneel heeft last van hoge werkdruk.

Verpleegkundigen gezocht

Bij zorginstellingen had de helft vorig jaar problemen om vacatures in te vullen, in ziekenhuizen en instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg lag dat percentage zelfs rond de 80. Vooral verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau zijn lastig te vinden. 

Volgens het UWV is er eveneens veel vraag naar mensen in medisch-technische beroepen, zoals audicien, opticien, optometrist en mondhygiënist.

Kinderopvang

Ook aan het aantal banen in de kinderopvang is de groei van de economie te merken. Het aantal banen in de kinderopvang is in een jaar tijd verdubbeld, van 200 per maand in 2016 tot 400 openstaande banen per maand vorig jaar. Met name in de Randstad melden werkgevers in dat banen lastig in te vullen zijn. Enkele jaren geleden was er nog een een overschot aan medewerkers in de kinderopvang.

Wel worden thans hogere eisen gesteld aan nieuwe werknemers, zoals opleiding, ervaring en taalvaardigheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van