Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten laait verder op. China wil importheffingen invoeren op Amerikaanse producten, zoals auto's, mais, soja en rundvlees.
In totaal treffen de maatregelen Amerikaanse export naar China met een waarde van 50 miljard dollar (40,8 miljard euro). Op de lijst staan ook onder meer tabak, vliegtuigen tussen 15.000 en 45.000 kilo en chemicaliën. Omdat het gaat om kleine vliegtuigen, wordt vliegtuigbouwer Boeing nog even ontzien, vertelt onze China-correspondent Sjoerd den Daas.
Vooral de importheffing van 25 procent op sojabonen zal voelbaar zijn in de VS. De export van Amerikaanse sojabonen wordt geschat op 14,4 miljard dollar per jaar, meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw in een rapport uit december 2017. Voor China zelf is dat geen probleem, het land kan bijvoorbeeld ook sojabonen importeren uit Brazilië of Argentinië.
Auto's en vliegtuigen
De importheffing op Amerikaanse auto's is aan de andere kant en vooral symbolisch: in 2016 importeerde China ruim 1 miljoen auto's vanuit het buitenland, waarvan 235.760 van Amerikaanse makelij, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid. In totaal kwamen er 28 miljoen nieuwe auto's op de markt in China.
..verder ook rundvlees met en zonder bot, koteletten, tabak, vliegtuigen (tussen 15 en 45 dznd kilogram, dus passagiersvliegtuigen Boeing blijven voorlopig gespaard). Stevig lijstje, harde uithaal naar Am. rustbelt/farmbelt.
— Sjoerd den Daas (@sjoerddendaas) April 4, 2018
Actie, reactie
De importheffingen op in totaal 106 producten (hier de lijst in het Chinees) zijn China's antwoord op de publicatie van een lijst van 1300 Chinese producten waar de Amerikanen een importheffing van 25 procent voor willen instellen.
Die stap was het signaal om niet langer stil te zitten: "Ze hoopten nog op een dialoog met Trump over aluminium en staal, maar het is duidelijk dat er met Trump op dit moment geen zaken gedaan kunnen worden, dus komen ze met tegenmaatregelen", legt Den Daas uit.
Nadat Trump begin maart importheffingen aankondigde op aluminium en staal, voegde hij daar 22 maart een plan aan toe om de 'oneerlijke industriële politiek' van China aan te pakken. China reageerde 2 april met importheffingen op 128 Amerikaanse producten.
Update: 'Geen handelsoorlog'
Volgens Donald Trump is er geen sprake van een handelsoorlog, simpelweg omdat die jaren geleden is verloren door 'dwaze of incompetente mensen die de VS vertegenwoordigden', twittert de president.
We are not in a trade war with China, that war was lost many years ago by the foolish, or incompetent, people who represented the U.S. Now we have a Trade Deficit of $500 Billion a year, with Intellectual Property Theft of another $300 Billion. We cannot let this continue!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 4, 2018
Als gevolg van het gevoerde beleid door Barack Obama is het handelstekort met China volgens Trump opgelopen tot 500 miljard dollar per jaar en is de schade voor Amerikaanse bedrijven nog eens 300 miljoen door diefstal van intellectueel eigendom door Chinese bedrijven.
'Verkeerde stok'
Trump gebruikt de 'verkeerde stok om mee te slaan', zegt Den Daas. "Hij heeft wel een punt als het gaat om zijn klachten over de bescherming van intellectueel eigendom en eigendom van bedrijven in China, maar wil dat via de handel beslissen."
Dat beide landen elkaar nu om de oren slaan door te dreigen met importheffingen op belangrijke exportproducten, is een voorspelbaar patroon, vertelt Den Daas. "Iedereen wordt gedwongen om open kaart te spelen, met steeds gerichtere klappen."
'Er is nog ruimte om te onderhandelen
Of het tot een echte handelsoorlog komt, is volgens hem nog maar de vraag. "De lijsten worden niet meteen van kracht, er is dus nog ruimte om te onderhandelen."
#AEX zakt hard weg op Chinese antwoord in handelsoorlog met VS. 523 nu
— durk veenstra (@durkveenstra) April 4, 2018
Beleggers zijn er een stuk minder gerust op. De Amsterdamse AEX schoot meteen na het nieuws omlaag, al is de koers inmiddels weer iets hersteld. Op moment van schrijven staat de index 0,7 procent in de min.