Economie

Trump richt vizier op Bezos' Amazon, koers hard onderuit

03 april 2018 09:25 Aangepast: 03 april 2018 09:36
Amazontopman Jeff Bezos (rechts) op bezoek bij president Donald Trump, in het midden Microsoftceo Satya Nadella. Beeld © EPA

Door één tweet van president Trump is gisteren ruim 34 miljard dollar aan beurswaarde van Amazon verdampt. Trump hintte dat Amazon verantwoordelijk is voor verliezen bij het Amerikaanse postbedrijf US Postal Service.

"Alleen idioten, of erger, zeggen dat ons verlieslijdend postbedrijf geld verdient met Amazon. ZE VERLIEZEN EEN FORTUIN, en dat gaat veranderen", tweette Trump. Beleggers schrokken van dit dreigement, het aandeel Amazon daalde met 6 procent op de Amerikaanse technologiebeursgraadmeter Nasdaq.

Strengere regels?

Behalve de US Postal Service (USPS) zijn ook Amerikaanse winkels de dupe van oneerlijke concurrentie van Amazon, aldus Trump. Volgens hem is er geen 'gelijk speelveld'. Daarmee lijkt hij te hinten op strengere regels voor Amazon, met de verkoopgolf op de beurs als gevolg.

Op zaterdag al tweette Trump dat Amazon 2,6 miljard dollar extra kwijt zou zijn als US Postal de prijzen zou verhogen met 1,50 dollar. Dat is volgens Trump het bedrag dat het bedrijf verlies lijdt per pakketje dat het bezorgd voor Amazon. 

Belasting

Volgens Trump betaalt Amazon nauwelijks of zelfs geen belasting aan lokale overheden, gebruikt het US Postal Service als bezorgdienst en drukt het mkb'ers uit de markt.

Trumps kritiek lijkt echter vooral te maken te hebben met de kritische berichtgeving van de The Washington Post. Deze krant schrijft regelmatig over de banden die er nog steeds zijn tussen het Witte Huis en Trumps bedrijven.

Beschuldiging

Amazon-oprichter Jeff Bezos is ook eigenaar van de krant, die volgens Trump lobbyt voor Amazon.

Een beschuldiging waar volgens de krant niets van waar is.

Trumps opmerkingen zijn niets anders dan het inlossen van een oude verkiezingsbelofte, duidt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. "Het gaat er Trump om dat Amazon meer belasting gaat betalen en daar heeft hij wel een punt."

De verontwaardiging er over noemt hij 'selectief': "Als een Eurocommissaris een technologiebedrijf een boete oplegt, dan staan we allemaal te juichen." 

Miljarden verlies

Trumps theorie dat het bezorgen van pakketten zorgt voor verlies bij USPS is overigens niet terug te zien in de cijfers van het bedrijf. De omzet daalde en er werd een verlies van 2,7 miljard dollar geleden in het gebroken boekjaar 2017.

Dat komt alleen niet door het bezorgen van pakketjes, maar omdat er minder post wordt verstuurd. Er werden 5 miljard minder brieven verstuurd, een daling van 3,6 procent. Het omgekeerde gold voor pakketten: er werden 589 miljoen meer verstuurd, een stijging van 11,4 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van