Economie

Hoofdkantoor Unilever in Rotterdam 'levert niet meer belasting op'

15 maart 2018 13:59 Aangepast: 15 maart 2018 14:14
Het kantoor van Unilever aan het Weena in Rotterdam. Beeld © ANP

Unilever heeft besloten om terug te gaan naar één hoofdkantoor en dat te vestigen in Rotterdam, maar dat levert de Nederlandse schatkist nauwelijks iets extra's op, zeggen belastingdeskundigen.

"De winst wordt belast waar die wordt gemaakt en niet waar het hoofdkantoor is gevestigd", zegt Peter Kavelaars, partner bij de belastingpraktijk van Deloitte en hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Er moet een winst aan het hoofdkantoor worden toegewezen om te worden belast, aldus Kavelaars. Maar het maakt volgens hem niet zo veel uit waar het hoofdkantoor zit.

Maar vijftig banen op hoofdkantoor

Unilever heeft wel activiteiten in Nederland, zoals de productie van ijs in het Overijsselse Hellendoorn, soepen, sauzen en rookworst in Oss en pindakaas in Rotterdam. Verder komt er een groot onderzoekslaboratorium in Wageningen, dat zit nu nog in Vlaardingen. De winsten die daaraan wordt toegerekend worden belast, daar verandert niets aan, aldus Kavelaars.

Hij denkt dat er wel iets meer belasting zal worden afgedragen, maar niet veel. Op het hoofdkantoor in Rotterdam komen maar zo'n vijftig mensen te werken.

'Ook weinig loonbelasting'

Jan Bouwman, hoogleraar belastingrecht en voorzitter vakgroep belastingrecht en rechtseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen, beaamt dat er nu al belasting wordt betaald door bepaalde onderdelen van Unilever. Dat het enige hoofdkantoor van Unilever straks in Nederland staat hoeft in principe niet zo veel uit te maken, zegt hij.

Uiteraard zal er loonbelasting worden afgedragen over het salaris dat aan medewerkers wordt uitbetaald. Maar dat effect zal niet zo groot zijn, omdat er maar relatief weinig nieuwe mensen op het hoofdkantoor komen te werken.

Mogelijk wordt aan bepaalde diensten die het hoofdkantoor levert wat winst aan Nederland toegerekend, 'maar ik denk niet dat het heel veel uitmaakt', aldus Bouwman.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van