Ga naar de inhoud
Economie

VS en Zuid-Korea sluiten handelsakkoord: 'Trumps strategie werkt'

Ivanka Trump, dochter en adviseur van president Trump, bij een eerdere ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In. Beeld © EPA

Zuid-Korea hoeft niet meer te vrezen voor Amerikaanse importheffingen op staal. De twee landen bereikten een deal over het verlengen van het handelsakkoord dat zes jaar geleden werd gesloten.

De deal werd bekendgemaakt door een woordvoerder van Trump, schrijft Reuters. Het akkoord hing al een tijdje in de lucht, minister van Financiën Steve Mnuchin vertelde zondag al bij Fox News dat handelsgezant Robert Lighthizer een 'zeer vruchtbaar akkoord' had gesloten.

Het is het eerste handelsakkoord dat president Trump sluit, tot nu toe trok hij zich vooral terug uit akkoorden en voerde importheffingen in.

Gunstig voor autofabrikanten 

Vooral Amerikaanse autofabrikanten zullen blij zijn met de deal, er staan twee voorwaarden in waardoor zij makkelijker hun auto's in Zuid-Korea kunnen verkopen. Allereerst mogen Amerikaanse fabrikanten ieder 50.000 auto's per jaar naar Zuid-Korea verschepen. Dat is een verdubbeling van de limiet die tot nu toe gold.

Daarnaast wordt het importtarief van 25 procent dat gold voor Zuid-Koreaanse pickuptrucks verlengd met 20 jaar, meldt Reuters

Staalheffing van de baan

De grote winst voor Zuid-Korea is dat het definitief geen importheffing van 25 procent hoeft te betalen voor staal dat naar de VS gaat. Het land was al tijdelijk uitgezonderd van deze maatregel van Trump. De importheffing van 10 procent voor aluminium blijft van kracht.

Voorwaarde voor het schrappen van de importheffing is wel dat Zuid-Korea minder staal mag exporteren naar de VS dan het nu doet, maximaal 2,7 miljoen ton, mailt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel. Dat is 30 procent minder dan de 3,8 miljoen ton die Zuid-Korea tussen 2015 en 2017 gemiddeld per jaar naar de VS exporteerde.

De VS is de op twee na belangrijkste bestemming voor Zuid-Koreaans staal; in het eerste half jaar van vorig jaar werd 1,8 miljoen ton naar de VS geëxporteerd, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. 

Miniatuurvoorbeeld

Een staalfabriek in Zuid-Korea. (Foto: Getty Images)

Ook Canada, Mexico, de EU, Argentinië, Brazilië en Australië zijn tijdelijk uitgezonderd van de omstreden importheffingen die Trump begin van deze maand aankondigde. De heffingen zijn sinds 23 maart van kracht. 

'Trumps strategie werkt'

Dit soort deals zijn volgens Trump beter voor Amerikaanse bedrijven en werkenden dan deals waar meerdere landen bij betrokken zijn, schrijft de New York Times.

Het aankondigen van de staalheffingen was ook bedoeld om landen te dwingen te onderhandelen, zei Mnuchin bij Fox News. "En ik denk dat die strategie werkt, eerlijk gezegd. Ik denk dat dit een absolute win-win is", zei hij over de deal met de Zuid-Koreanen. 

Onderhandelingen met Noord-Korea

Dat de deal zo snel gesloten is, heeft volgens de krant overigens ook te maken met de aanstaande onderhandelingen met Noord-Korea. Een handelsconflict met bondgenoot Zuid-Korea komt dan heel slecht uit.

In een aparte afspraak hebben de landen verder afgesproken dat Zuid-Korea meer openheid geeft over het opkopen van dollars om de wisselkoers met de eigen won te beïnvloeden. Het land wordt er door de VS van verdacht de wisselkoers te manipuleren om zo de export naar de VS te bevorderen.