Economie

Schiphol polste vergeefs zes vrouwen voor opvolging Nijhuis

12 maart 2018 14:11 Aangepast: 13 maart 2018 06:39
Topman Jos Nijhuis van Schiphol. Beeld © Archieffoto ANP

In de zoektocht naar een opvolger voor topman Jos Nijhuis is in totaal met zes vrouwen gesproken. Een van hen is ceo van een beursgenoteerd bedrijf, voor de hand ligt dat het om Herna Verhagen van PostNL gaat. Uiteindelijk werd de nieuwe ceo toch een man: Dick Benschop, oud-topman van Shell.

Zelfs een persoonlijk telefoontje van Louise Gunning, de voorzitter van de Raad van Commissarissen, waarin werd geprobeerd de topvrouw van het beursgenoteerde bedrijf over te halen zich kandidaat stellen mocht niet baten, staat in een brief van Gunning naar minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Vijf andere vrouwen

Daarnaast is nog contact geweest met vijf andere vrouwen. Met hoeveel mannen er is gesproken, vermeldt het verslag niet en een woordvoerder wil het ook niet zeggen. 

Vorige week ontstond ophef, toen scheidend topman Nijhuis tegen de Volkskrant zei dat de voorkeur van het bedrijf uitging naar een man, als er twee gelijke kandidaten waren. De Raad van Commissarissen 'betreurt de commotie die is ontstaan' en schrijft dat de zoektocht volgens het boekje is gegaan. 

Goedkeuring Hoekstra

De verklaring van de commissarissen is voor minister Hoekstra voldoende om de benoeming van Benschop goed te keuren. Het ministerie van Financiën is namens de staat grootaandeelhouder van Schiphol en moet daarom goedkeuring geven.

Verhagen lijkt de meest voor de hand liggende kandidaat te zijn geweest, ervan uitgaand dat Schiphol op zoek was naar iemand die Nederlands spreekt. Ook de functie-eis dat de nieuwe ceo ervaring moet hebben met 'complexe logistieke operaties in een gereguleerde omgeving' sluit goed aan op Verhagens werk bij PostNL, blijkt uit de profielschets van headhunter Egon Zehnder.

'Verhagen zei nee'

Vehagen zei volgens De Telegraaf vorig jaar al 'nee' tegen het aanbod. Een woordvoerder van PostNL wil niet zeggen of Verhagen is benaderd door Schiphol en verwijst naar een statement van Verhagen waarin ze zegt: "Ik wil niet weg bij PostNL. Ik vind het een leuk bedrijf met veel mensen en voldoende uitdagingen en meer dan voldoende kansen."

De enige andere vrouwelijke ceo van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf, de Amerikaanse Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, verdient bovendien een veelvoud van het salaris dat de topman van Schiphol krijgt.

Maximumsalaris

Haar salaris van 11,3 miljoen euro in 2016 is bijna 20 keer zo veel als de 582.565 die Nijhuis vorig jaar ontving. De nieuwe topman Benschop gaat niet meer verdienen, meldde Schiphol al in het jaarverslag. Omdat Schiphol voor bijna 70 procent in handen is van de staat, geldt er een salarisplafond

Het salaris voor de nieuwe topbestuurder zal waarschijnlijk ook een rol hebben gespeeld bij het besluit van Verhagen om 'nee' te zeggen. Bij PostNL verdiende zij 1,4 miljoen in 2016, blijkt uit het meest recente jaarverslag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van