Ga naar de inhoud
Economie

Trump richt pijlen op China en dreigt met forse importheffingen

President Trump na ondertekening van het voorstel voor sancties. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump gaat stug door met zijn protectionistische economische politiek. Zijn regering komt binnenkort met een voorstel om een extra invoerheffing van 25 procent in te voeren op producten uit China.

Op die manier wil hij de 'oneerlijke industriële politiek' van China aanpakken, staat in een persverklaring. Volgens onderzoek van het Amerikaans handelsagentschap lijdt de VS jaarlijk tientallen miljarden dollar schade door China's handelspolitiek. Dat bureau deed sinds de zomer van 2017 onderzoek naar China's handelspolitiek. 

De belangrijkste conclusies:

  • China dwingt bedrijven die in het land actief willen zijn, hun technologie te delen met Chinese bedrijven
  • China zit achter investeringen en overnames in Amerikaanse bedrijven die ervoor moeten zorgen dat Amerikaanse technologie in Chinese handen valt
  • Er gelden andere patentregels voor buitenlandse bedrijven dan voor Chinese
  • China pleegt cyberspionage bij Amerikaanse bedrijven om bedrijfsgeheimen in te zien

Ruimtevaart en tech

De goederen waar Trump de heffing voor wil laten gelden, zijn onder meer die uit de ruimtevaart, communicatietechnologie en machinebouw. Een exacte lijst van producten is er nog niet, dat is aan het agentschap, dat onder leiding staat van Robert Lighthizer.

De import van de sectoren waar de heffingen mogelijk voor gaan gelden, heeft een maximale waarde van 60 miljard dollar, schrijft persbureau Reuters

Investeringen aan banden leggen

Behalve dat Trump voorstelt om heffingen in te voeren, wil hij ook China's handelspolitiek aanvechten bij wereldhandelsorganisatie WTO. Volgens Trump is de manier waarop China het gebruik van nieuwe technologieën in het land wel of niet toestaat discriminerend. 

Daarnaast wil Trump dat het ministerie van Financiën strengere regels instelt voor investeringen van Chinese bedrijven in Amerikaanse techfabrikanten. 

Aluminium en staal

Ondanks de verregaande gevolgen van Trumps voorstellen, lijkt een handelsoorlog tussen beide economische grootmachten niet aanstaande, schrijft Reuters. Trumps toon was verzachtend en bovendien is er nog ruimte om te onderhandelen. China heeft al aangegeven met tegenmaatregelen te zullen komen.

Dat bleek vanmiddag: de met veel bombarie aangekondigde importheffingen van 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium gelden inmiddels níet meer voor Canada, Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Europese Unie. 

Angst voor handelsoorlog

Amerikaanse beleggers zijn er totaal niet gerust op. De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten met een flink verlies. De Dow-Jonesindex sloot 2,9 procent lager. Die daling van 724 punten zorgde voor een eindstand van 23.957,89 punten. De brede S&P 500 daalde 2,5 procent tot 2643,69 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 2,4 procent, tot 7166,68 punten. 

Amerikaanse staalbedrijven werden door beleggers lager gezet, omdat het voordeel dat zij zouden hebben door de importheffingen op staal en aluminium een stuk kleiner is geworden. Staalbedrijven als US Steel (min 11 procent) en AK Steel (min 8,9 procent), ijzerertsproducent Cleveland-Cliffs (min 9,1 procent) en aluminiummaker Century Aluminum (min 17,8 procent) verloren flink.

Ook industriële bedrijven als Boeing (min 5,2 procent), Deere (min 4,1 procent) en General Electric (min 3,8 procent) leverden in.