Ga naar de inhoud
Economie

EU tijdelijk uitgezonderd van staalheffingen Trump

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer (links) met eurocommissaris Cecilia Malmström (midden). Beeld © EPA

Staal of aluminium uit de Europese Unie wordt voorlopig uitgezonderd van de Amerikaanse importheffingen die vanaf morgen gelden. Behalve de EU worden er nog zes landen uitgezonderd: Mexico, Canada, Argentinië, Brazilië, Australië en Zuid-Korea.

Volgens Trumps handelsgezant Robert Lighthizer heeft hij dat besloten. Dat zei Lighthizer tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. Met het plan, lijkt een handelsoorlog tussen de beide economische machtsblokken voorlopig afgewend. 

"Wat hij (Trump, red.) heeft besloten is pauzeren van het opleggen van de heffingen op die landen", antwoordde Lighthizer op een vraag van senator Ronald Wyden (Democraten) van de staat Oregon. De heffingen blijven dus wel gelden voor grote staalproducerende landen zoals China, Japan, India en Rusland

Gericht op China

Trumps strategie lijkt vooral gericht op China en Japan, vertellen insiders. "Er zijn duizend redenen te bedenken waarom Trump iets doet, maar als je kijkt welke landen zijn uitgezonderd, dan lijkt het vooral de bedoeling om China, Japan en Rusland te treffen", aldus een van hen. 

Naar verwachting maakt Trump later vandaag verdere importheffingen bekend die gericht zijn tegen China. Daarmee laait de vrees voor een handelsoorlog tussen die twee economische grootmachten op.

Dreiging handelsoorlog

De Europese Unie dreigde met een drietal tegenmaatregelen voor als Trump geen uitzondering zou maken voor de importheffingen van 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium.

Eurocommissaris Cecilia Malmström was eerder deze week in Washington om te onderhandelen over een uitzonderingspositie.

Nog geen gejuich in Brussel

In Brussel rekent men zich overigens nog niet rijk, vertelt politiek verslaggever Fons Lambie. "Iedereen herinnert zich wat er gebeurde met Rex Tillerson, die werd overruled door Trump in de onderhandelingen met Noord-Korea. Wie zegt dat Trump dat niet opnieuw doet met zijn handelsgezant?" 

"De boodschap is positief", reageert de president van het Europese Parlement, Antonio Tajani op een persconferentie. "Wij zijn de broeders van de VS in de wereld. Het is niet Europa waar zij een probleem mee hebben, maar andere plekken in de wereld." 

Maar, blijft hij voorzichtig: "We moeten afwachten in de komende dagen en weken wat de precieze details van de beslissing zijn en kijken of er echt iets is veranderd."

Tata Steel

Bij Tata Steel, dat vreesde hard geraakt te worden door de importheffing, reageert een woordvoerder blij op het nieuws: "Maar we wachten nog even af: het moet eerst op papier staan."

De Europese Commissie was niet bereikbaar voor commentaar.