Economie

Hoekstra wil cryptohandel en ico's aan banden leggen

08 maart 2018 16:31 Aangepast: 18 december 2018 10:27
Beeld © Archieffoto ANP

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) wil de handel in cryptovaluta aan banden leggen. Ook wil hij onderzoeken of voor beursgangen van cryptocurrency's, zogeheten initial coin offerings (ico's), dezelfde regels moeten gelden als voor normale beursgangen.

Hoekstra wil een voortrekkersrol in Europa bij het opstellen van regels voor cryptovaluta, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. "Ik zal mij daarbij actief in Europees verband inzetten om cryptovaluta aan regels te binden om ongewenste verschijningsvormen aan te pakken."

Hij wil onder meer een onderzoek om te kijken of het mogelijk is om ico's onder dezelfde regels te laten vallen als normale beursgangen. Dat zou betekenen dat ico's onder het toezicht komen te vallen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en aan strenge regels moeten voldoen.

Dat zorgt voor meer duidelijkheid voor geïnteresseerden om in ico's te beleggen. Bedrijven die naar de beurs gaan, zijn verplicht om een prospectus uit te brengen met daarin financiële informatie over het bedrijf en de risico's die het mogelijk loopt. 

Zorgplicht

Ook heeft Hoekstra de blik gericht op de zorgplicht. Hij wil kijken of er aanvullende regels nodig zijn om consumenten en beleggers dezelfde bescherming te bieden als zij krijgen bij banken. "Hiaten in consumenten- en investeerdersbescherming moeten waar nodig worden gedicht, maar maatregelen moeten proportioneel zijn", schrijft hij. 

Om witwassen via cryptocurrency's moeilijker te maken, wil Hoekstra cryptobeurzen en bedrijven die wallets aanbieden onder Europese regels laten vallen die bijvoorbeeld ook voor banken gelden. Dat zou betekenen dat deze bedrijven moeten onderzoeken wie hun klanten zijn, onder meer door het vragen van een identiteitsbewijs. Daarnaast moeten de bedrijven verdachte transacties melden. Die regels zullen eind 2019 van kracht worden, hoopt Hoekstra. 

Geen verbod

Een verbod op de handel in cryptocurrency's ligt volgens Hoekstra niet voor de hand, vooral vanwege het grensoverschrijdende en decentrale karakter ervan. "Een verbod kan naar verwachting onvoldoende worden gehandhaafd", aldus Hoekstra.

Bovendien moet de 'innovatieve techniek' achter cryptovaluta worden behouden, schrijft Hoekstra.

Regels Zuid-Korea

De plannen van Hoekstra sluiten aan bij de plannen of maatregelen wereldwijd. Zo voerde Zuid-Korea onlangs regels in voor handel via Zuid-Koreaanse banken in cryptovaluta en zijn in de Verenigde Staten plannen om ico's onder toezicht van beurswaakhond SEC te brengen.

Frankrijk en Duitsland presenteren hun plannen voor regels op de top van de G20, later deze maand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van