Ga naar de inhoud
Economie

ING zwicht voor druk en ziet af van omstreden salarisverhoging topman Hamers

Beeld © ANP

Het protest om de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers heeft effect gehad. De Raad van Commissarissen trekt het voorstel in.

De Raad van Commissarissen wilde de beloning van Hamers met 50 procent verhogen, omdat hij volgens de toezichthouder van de bank te weinig verdiende. Na het aankondigen van de verhoging, stak een storm van verontwaardiging op.

Het eigen personeel snapte er niets van, de oppositie in de Tweede Kamer wilde onder aanvoering Jesse Klaver (GroenLinks) een spoedwet om de verhoging tegen te houden en ook minister van Financiën Wopke Hoekstra was het er niet mee eens

Update: in Den Haag wordt het besluit van ING als een 'overwinning' gezien

Behalve (politieke) verontwaardiging, stapten ook ​klanten over van bank. Hoeveel het er precies zijn, is onduidelijk, maar bij ASN en SNS zijn er sinds donderdag 'enkele duizenden extra' rekeningen geopend, laat een woordvoerder van beide banken weten. Hij verwacht dat die instroom ook nog wel even aanhoudt. 

Het salarisdebacle rond Ralph Hamers in een tijdlijn:

'Gevoelig onderwerp'

Al die verontwaardiging hadden ze bij de bank niet zien aankomen, schrijft Jeroen van der Veer in een verklaring. "We realiseren dat we de publieke reactie in Nederland hebben onderschat op dit overduidelijk gevoelige onderwerp", aldus de voorzitter van de RvC. Hij 'betreurt de ontstane commotie'. 

Omdat de ophef schade toebrengt aan de bank en zijn werknemers, trekt de RvC het voorstel nu in. Van der Veer schrijft dat in de afgelopen dagen vele klanten, werknemers en andere 'belanghebbenden' hun mening hebben gegeven. 

Salarisverhoging niet van de baan

Met het intrekken van dit voorstel is een salarisverhoging voor Hamers is overigens nog niet van de baan. In het belang van de bank gaat de Raad van Bestuur 'zorgvuldig' onderzoeken hoe het een beloningsbeleid kan ontwikkelen waarmee het kan concurreren met andere banken, zo schrijft Van der Veer. 

De bank wil verder geen commentaar geven op het besluit. 

Klopt de boosheid over het salaris van Hamers?

Bijna iedereen is boos over nieuwe salaris van ING-topman Ralph Hamers. Maar is die boosheid wel terecht?