Het besluit van ING om het salaris van topman Ralph Hamers toch maar niet met 50 procent te verhogen wordt met veel bijval ontvangen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra noemt het 'een verstandig besluit', beleggersvereniging VEB vindt het 'een teken van klasse'.
Dat de bank het omstreden voorstel intrekt, is de 'enige juiste uitkomst van deze discussie', aldus Hoekstra in een reactie aan RTL Z. En ook premier Mark Rutte reageert instemmend: "Goed dat ING besluit heeft genomen het beloningsvoorstel in te trekken."
Goed dat ING besluit heeft genomen het beloningsvoorstel in te trekken.
— Mark Rutte (@MinPres) March 13, 2018
Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters sluit zich daarbij aan: "Het gezond verstand heeft overwonnen."
Veb vergeeft Van der Veer
Jeroen van der Veer, voorzitter van de Raad van Commissarissen van ING stelde vanochtend in een verklaring dat de discussie over de salarisverhoging schade toebrengt aan het bedrijf en zijn medewerkers. Dit was reden om de verhoging in te trekken en terug te gaan naar de tekentafel voor een nieuw plan.
"De maatschappelijke antenne stond duidelijk verkeerd", zegt Keyner. Maar Van der Veer hoeft van hem niet weg: "Als je je fouten inziet en snel corrigeert, dan ben ik bereid ze te vergeven."
Hij is niet bang dat Hamers nu zal vertrekken. "Zelfs als dat zou gebeuren, dan is er altijd wel iemand, een man of een vrouw, om hem te vervangen."
'Overwinning'
Politieke partijen in de Tweede Kamer zien het afblazen van de salarisverhoging tot 3 miljoen euro als een overwinning. "Geweldig om te zien wat wij samen voor elkaar krijgen", tweet Jesse Klaver.
Hij zet het wetsvoorstel om salarisverhogingen van bestuurders bij systeembanken te laten goedkeuren door de minister van Financiën wel door 'om in de toekomst de buitensporige salarisverhogingen van bankiers te voorkomen'.
'Zo doen we dat'
Ook blijdschap bij de SP en de PvdA. "Zo doen we dat. Samen maken we een eind aan de pakken wat je pakken kan cultuur", zegt Lilian Marijnissen (SP).
Haar collega Henk Nijboer (PvdA) vindt dat het 'wereldvreemde voorstel nooit het daglicht had mogen zien'. Dat ING met het voorstel kwam, is voor hem een signaal dat de financiële sector scherp in de gaten gehouden moet blijven worden. "Anders komt de verziekte bonuscultuur weer terug die tot de financiële crisis heeft geleid", aldus Nijboer.
'Hoe heeft het zover kunnen komen?'
"Mooi!!! Druk van klanten, aandeelhouders én regering werkt", aldus Kamerlid Jan Paternotte van regeringspartij D66. Zijn CDA-collega Erik Ronnes vraagt zich nog wel af hoe het zover heeft kunnen komen, maar is blij dat ING de 'bizarre loonsverhoging' intrekt.
VVD-Kamerlid Roald van der Linde vindt het 'jammer' dat ING de loonsverhoging pas terugdraaide 'na grote maatschappelijke druk'. "Voor de VVD reden om dit punt op de agenda te laten staan en te bekijken hoe we dit voor de toekomst beter kunnen regelen."
'Verstandig besluit'
Vakbonden FNV en CNV zijn vanzelfsprekend ook bijzonder verheugd salarisverhoging niet doorgaat. "Het is een verstandig besluit dat de raad van commissarissen uiteindelijk kiest voor ING en niet voor de bankrekening van Hamers'', aldus vakbondsbestuurder Gerard van Hees van FNV. "Dat schept vertrouwen voor de bankensector.''
Om te voorkomen dat commissarissen in de toekomst toch weer een dergelijke fout maken, wil FNV met de banken en verzekeraars afspraken maken over de topinkomens.
'Fijn voor ING-werknemers'
CNV zegt dat het vooral fijn is voor de werknemers van ING dat de salarisverhoging niet doorgaat. "Zij werden door iedereen aangesproken en kregen alle shit over zich heen. Hamers of Van der Veer niet", zegt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Vakmensen.
Volgens CNV krijgt Hamers nu een loonstijging van 2,2 procent. "Dat lijkt me ook een mooie verhoging voor de rest van de werknemers", zegt Wiersinga. "Bij de cao-onderhandelingen gaan we die eis op tafel leggen." ING beloofde de werknemers eerder een loonsverhoging van 1,7 procent.
Het salarisdebacle rond Ralph Hamers in een tijdlijn: